Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvoju

2023.02.08
17:49
2023.02.08
18:52
Forrás
Saopštenje
Razvojno savetovalište u Subotici dobilo je danas vozilo namenjeno kućnim posetama porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do 6 godina koja žive u regionu Subotice.

Zahvaljujući donaciji kompanije Vojput u iznosu od 4 miliona dinara, ovo Razvojno savetovalište je već dobilo digitalnu biblioteku i nameštaj, i uz vozilo koje je danas isporučeno, Razvojno savetovalište je opremljeno za pružanje najsavremenijih usluga namenjenih deci koja pokazuju znake kašnjenja u razvoju.  

„Savetovalište u Subotici osnovano je davne 1961. godine kao Psiho-pedagoško savetovalište, a 1991. godine dobija naziv Razvojno savetovalište. Godišnje obezbeđuje podršku za oko 1.500 dece i porodica uzrasta do 6 godina, dvojezično na srpskom i na mađarskom jeziku. Kontinuirano radimo na unapređenju našeg rada i od septembra 2021. godine smo uključeni u inovirani intenzivni program Porodično orijentisane rane intervencije. Namera nam je da postepeno što veći broj dece uključimo u inovirani program u skladu sa napredovanjem Tima Porodično orijentisane rane intervencije. Izuzetno smo zahvalni UNICEF-u i kompaniji Vojput na podršci i donaciji vozila koje će omogućiti profesionalni iskorak za stručnjake i rad u porodičnom i vrtićkom okruženju, tamo gde dete uči, igra se i živi, čime se značajno unapređuje kvalitet i pristupačnost podrške svoj deci i njihovim porodicamaizjavila je Eržebet Kiškarolj, koordinatorka tima za Porodično orijentisanu ranu  intervenciju u Subotici. 

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do 6 godina ima potrebu za uslugama rane intervencije, a dokazano je da prepoznate na vreme, razvojne poteškoće mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece. UNICEF je prošle godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerima, pokrenuo kampanju Tata, mama, mi smo sa vama! da bi se timovi za porodično orijentisane rane intervencije pri razvojnim savetovalištima u celoj Srbiji, od Subotice do Vranja, opremili asistivnom tehnologijom, računarima i digitalnom opremom za rad na daljinu, didaktičkim materijalima, nameštajem prilagođenim potrebama dece i roditelja i vozilima za kućne posete.  

Razvojno savetovalište

Najnovije

13:47, Frissítve: 16:42

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.