Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Reformatska crkva otvorena nakon sedamdeset dana

2020-05-24
14:10
2020-05-24
17:15
Forrás
Pannon RTV
Nije svejedno kako nešto završavamo i kako započinjemo – rekao je reformatski sveštenik nakon što su po ukidanju vanrednog stanja ponovo održali službu uz prisustvo vernika.

Nakon sedamdeset dana ponovo su vernici mogli da dođu u subotičku reformatsku crkvu. Uz pridržavanje mera bezbednosti mogli su da prisustvuju božijoj službi, ali samo njih pedesetoro, zbog propisa o maksimalnom broju osoba u zatvorenom prostoru.

Vernici su već nestrpljivo očekivali službu i da ponovo budu zajedno. Monika Salai Halaši je preko interneta održavala vezu sa svima. Smatra da je u proteklom periodu svako mogao da se okrene sebi i odluči šta mu je bitno: „Onaj koji stvarno veruje, nije izgubio veru. Bilo je vremena za razmišljanje, vremena za čitanje Biblije. Mi smo redovno radili, kao i inače. Meni se dopalo jer je dobro došlo malo smirivanja, nije bilo onog večitog jurcanja. Sada je počelo, radujem se što možemo da se okupimo. Počela je ova naša mala gužva."

Teško je bilo ostati sedamdeset dana bez službe – kaže Marta Kovač Torok, staratelj zajednice subotičke Reformatske crkve. U subotu je održana radna akcija, počišćeno je dvorište, crkva, sve je dezinfikovano, i tako pripremljeno za božju službu: „Postoje pravila. Dezinfekcija nogu kod ulaza, dezinfekcija ruku, potrebno je nositi masku, treba da bude razmak od dva metra, ne sme biti više od pedeset osoba. Ovde smo, dežuramo, da svako sedne na odgovarajuću udaljenost,  i tako ćemo nastaviti da održavamo službe."

Ušli smo sa verom u to da će Isus i ovu okolnost promeniti na našu dobrobit. Ipak, izostanak kontakata među ljudima uticao je na mnoge – kaže Laslo Harangozo, duhovnik subotičkih reformata. „Na današnji dan je dan propovedi, reformatska služba usredsređena je na propoved, i ona će danas biti o tome kako da izađemo iz ovoga, jer svaki novi dan je jedan novi početak, i nije svejedno kako ćemo ga započeti. Kako ćemo završiti poslove, i kako ćemo ih započeti. To je veoma bitno. To utiče i na dalji ishod. Isus želi da kao pobednici idemo do kraja, a ne kao slomljeni, ogorčeni ljudi."

Duhovnik kaže da su još pre dve sedmice dozvolili da održavaju službe, ali su odlučili da prođe kraj kriznog perioda, i na taj način štiteći starije osobe. Oni koji nisu mogli da prisustvuju službi i dalje mogu da posete ove skupove na Facebook stranici ili na youtube kanalu.

reformatska crkva
služba
Subotica
vernici
Laslo Harangozo

Slične vesti

Najnovije

19:31, Frissítve: 19:40

Subotički festival ukusa

Subotički festival ukusa u cenrtu grada čeka sve zainteresirane tokom cele nedelje. Na manifestaciji, svi zainteresovani mogu da probaju i kupe proizvode malih preduzetnika iz okoline.

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.