Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Renesansa gradnje ekoloških kuća

2019-09-10
14:55
2019-09-10
19:51
Forrás
Pannon RTV
Gradnja u skladu sa prirodom podrazumeva korišćenje starih zaboravljenih tehnika koje su između ostalog i veoma isplative.

U Vojvodini se sve češće čuje da ljudi samostalno grade svoje kuće od prirodnih, ekoloških materijala. Voda i glina u određenom odnosu i već je gotov savršeni vezivni materijal. Stručnjaci kažu da ne sme biti previše razređen, niti previše gust. Mešavina je dobre gustine, ukoliko podseća na strukturu jogurta. Nakon toga potrebna je samo cigla, i ređanje može da počne.

Vrlo jednostavno, a ipak se ovom tehnikom može svašta sagraditi, ali naravno uz veoma mnogo pažnje i rada – objašnjava Peter Horvat, koji prijatelju pomaže u gradnji. „Iza ovog objekta postoji takozvani iskop žute zemlje. Odlična zemlja, prve klase. Kao što se vidi, upravo je namenjena za ovo. U dubini je ima manje, ali sve je rešivo."

Salaš pored naselja Tornjoša od 1955. godine je u vlasništvu porodice Kalmar. Danas šesdesetogodišnji Laslo tamo je odrastao. On se još seća starih seoskih kuća od naboja. S tugom zaključuje da mlade generacije više nigde ne  mogu da vide remek dela tradicionalnog graditeljstva. Zbog toga je odlučio da od cigala i gline izgradi svoju seosku kuću: „Godinama sam od starih neimara skupljao podatke, kao i materijale, kako se od nabijene zemlje pravi kuća, a i ja sam odrastao u njoj. Mislim da su to dobre kuće, mogu vek da izdrže."

Tokom gradnje zidar nije potreban. Seosku kuću počeo je da gradi pre dve godine uz pomoć prijatelja i komšija.

Vlasnik smatra da će završena kuća pružiti odlične uslove onima koji se interesuju za seoski turizam. Osim toga, želeo bi da skrene pažnju na to da od ekoloških materijala mogu da se grade divne kuće, koje su i materijalno isplativije.

ekološka kuća
gradnja

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.