Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Restorani u Mađarskoj bez gostiju

2020-11-17
16:46
2020-11-17
17:48
Forrás
Pannon RTV
Mere koje su uvedene u Mađarskoj kako bi se zaustavilo širenje virusa korona, najviše su pogodile ugostiteljski sektor.

Restorani više ne mogu da primaju goste, a građani koji su sada više kod kuće, vreme provode i u kuvanju, pa i je i sa te strane na udaru posao vlasnika restorana. Mađarska Vlada je opet različitim merama i podsticajima pokušala da pomogne ovom sektoru.

Od pre nedelju dana zatvoreni su restorani u Mađarskoj. Budimeštanski pasaž  „Godžu udvar" je gotovo ispražnjen. Gosti mogu da naruče samo obroke za poneti, odnosno još funkcioniše dostava do kuće.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Restorani različitim akcijama i poklonima nastoje da svoju ponudu učine primaljivijom, kako bi imalo što više narudžbina. Najteže se prilagođavaju onima koji ranije nisu imali kućnu dostavu. Ferenc Šalai sada pokušava da se uključi: „Reagujući na rad od kuće mi smo  pripremili, po našem osećaju, jedan jako dobar meni, koji se kreće od domaće kuhinje do „fajn dajning", što je dakle jedan zahtevan meni u koji ne stižemo da stavimo mnogo dobrih stvari. Uglavnom je 50 odsto cena odgovara onima iz jelovnika, dobija se osvežavajuće piće na poklon, kao i drugo, i pokušaćemo i sa drugim stvarima."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Mađarska Vlada je restoranima u slučaju dostave hrane na adresu smanjila sa 27 na pet odsto visinu poreza na dodatnu vrednost i na taj način nastoji da pomogne poslovanju pogođenom ovom epidemijom. Ferenc Šalai, kuvar i vlasnik restorana u Budimpešti kaže: „To bi pomoglo u slučaju da postoji veći obim. Ali za sada je svejeno, da li ćemo zaraditi 5.000 ili 4.350 forinti. Ipak, daje nam malo ohrabrenja, da osećamo da postoji namera da nam se pomogne."

Smanjenje poreza na promet odnosi se na cenu pripremljene hrane, ali ne i na cenu iznošenja na adresu. Na to je i dalje 27 odsto iznos poreza. Na restorane se ne odnosi obaveza zatvaranja u 20 časova, jer i nakon toga mogu da na kućne adrese iznose hranu i piće.

restoran
epidemija
gosti

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.