Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Revija ukusa u Novom Sadu

2019-09-07
19:10
2019-09-07
19:17
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu se održava dvodnevni gastronomski festival „Ukusi Vojvodine" sa ciljem da se očuvaju stara, tradicionalna jela i ukusi i prenesu novim generacijama.

Organizatori nastoje na ovaj način da skrenu pažnju na korišćenje domaćih proizvoda i popularisanje specijaliteta. U više kotlića kuvao se paprikaš i perkelt, dok su se na stolovima gomilali domaći kolači u novosadskom limanskom parku.

Brojni posetioci stigli su na festival tradicionalnih jela i uživali u sveže pripremljenim obrocima. Karmen Sabina Oalge uživa u vojvođanskoj kuhinji: „Verujem da ovakve manifestaciju predstavljaju Vojvodinu kao istinski bogat regiona, i pomažu u tome da ovaj svet bogatih ukusa podjednako upoznaju i domaći i strani turisti i vrednuju je na višem nivou."

Različita udruženja nudila su knedle sa šljivama, palačinke sa sirom ili domaće kolače. Eržebet Pakai svake godine dolazi na ovu manifestaciju: „Volim stare recepte, volim da se družim, a volim i da jedem. Kupim paprikaš, kobasicu, kad šta poželim."

Šandor Kiškarolj, vlasnik pekare iz Bačke Topole došao je sa pravim domaćim hlebom. Mnogi su ga i kupovali. „Beli hleb, koji spremamo od belog brašna nisam ni doneo, jer nema interesovanja za njega. Ljudi su shvatili da beli helb nije zdrav, mi sve proizvodimo od crnog i integralnog brašna. Vide da pravimo tradicionalni hleb koji na drugim mestima ne mogu da kupe."

Očuvanje tradicije najbolje se zadržalo kod pravljenja kolača. Sa njima uspeh na tržištu ostvaruj i jedna firma iz Čuruga. „Unazad više generacija ovako pravimo kolače. Sada ponešto novo učimo, kada se pojavi neka novina, ali se osnova i dalje naslanja na tradiciju" kaže Duška Zabrdac, proizvođač kolača, Čurug.

Festival gastronomije „Ukusi Vojvodine" održavaju se po treći put u Vojvodini. Organizatori skreću pažnju na domaće proizvode i domaću hranu – kaže Jadranka Beljan Balaban. Menadžerka festivala kaže: „Počevši od supa, sosova i mesa, preko perkelta kao što je juneći ili ovčiji, ili paprikaš od petla, sve do izuzetnih delikatesa, mislim tu na knedle, pite i sve ostale slatkiše koje smo uspeli da očuvamo."

U okviru festivala nadmetali su se i majstori kulinarstva.

Novi Sad
gastronomski festival
Ukusi Vojvodine

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.