Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Rácz László

Rezultati reforme gradskih i opštinskih uprava u nekoliko lokalnih samouprava u Vojvodini

2022.11.28
17:41
2022.11.28
17:57
Forrás
Pannon RTV
Subotica je ostvarila zapažene rezultate u dve oblasti, kada govorimo o reformi gradske uprave – navodi se u izveštaju dvogodišnjeg projekta, koji je danas predstavljen u Bečeju.

Monitoring reforme gradske i opštinske uprave urađen je u 17 lokalnih samouprava. U Vojvodini su projektom obuhvaćeni Subotica, Vršac, Odžaci i bečej.

Nekoliko lokalnih samouprava u Vojvodini su takođe bile deo projekta, koji je ispitivao pružanje usluga, upravljanje javnim sredstvima, transparentnost rada i druge oblasti. Najviše poena osvojila je Subotica. Grad je ostvario zapažene rezultate u dve oblasti. Marija Ušumović Davčik, načelnica Gradske uprave, Subotica: „Ovo je oblast pružanja usluga stanovništvu, što nas veoma raduje, kao i oblast upravljanja javnim sredstvima, koja podrazumeva veliku odgovornost, jer to je veoma važna oblast.”

Pannon RTV / Rácz László

Od 17 ispitanih lokalnih samouprava u Srbiji, Bečej je završio na drugom mestu. Zoran Kovač, načelnik Opštinske uprave, Bečej: „Najbolju ocenu smo dobili u pogledu upravljanja radnom snagom, za čega zahvalnost dugujem Službi za ljudske resurse. Moramo održati i dalje razvijati ovaj projekat, koji već sprovodimo sa lokalnim nevladinim organizacijama, kako bismo i građane uključili u planiranje budžeta.”

Pannon RTV / Rácz László

Dvogodišnji projekat realizovan je u saradnji Centra za evropske politike i drugih instituta i organizacija koje se bave regionalnim razvojem i decentralizacijom, kao i zaštitom životne sredine. Kako je planirano, projekat će se ponoviti svake dve godine, kako bi se utvrdilo da li su lokalne samouprave uspele da nastave sa razvojem. Milena Radomirović, programski direktor, SKGO: „Naročito se mora razvijati učešće javnosti u donošenju odluka, a kasnije i realizacija zadataka navedenih u dokumentima iz različitih oblasti, kao što su zaštita životne sredine, socijalne usluge, zapošljavanje ili razvojna dokumenta.”

Projekat je finansirala Evropska unija, a podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

samouprava
Marija Ušumović Davčik
Milena Radomirović
Zoran Kovač

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije