Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Rode iz Taraša proteklih dana krenule na put

2020-08-14
16:38
Forrás
Pannon RTV
Banatsko naselje, sa hiljadu stanovnika, na levoj obali Tise je od 2015. godine Evropsko selo roda.

Ove godine se kod njih gnezdilo trideset parova roda, koji su odgojili 62 mladunca, više nego prošle godine.

Odrasle i snažne mlade rode su krenule prvo na put od deset hiljada kilometara. Mlađe rode još nekoliko dana skupljaju snagu u okolini naselja. Za njih je opraštanje možda još i teže, jer se u svoje rodno mesto, gde ih svake godine čekaju, vraćaju tek za dve ili tri godine. Nađa Vidović, Taraš: „Rode donose bebe. I mene su one donele."

Kako meštani kažu, ovde vodi samo jedan put. Put se može nastaviti samo kompom, preko Tise. Zbog toga je verovatno ovo i postalo idealno mesto za gnezdenje roda. Odnosno i zbog toga što stanovnici naselja čine mnogo da sačuvaju populaciju roda. Slobodan Marovac, član Udruženja građana „Taraške rode": „Ove godine se kod nas gnezdilo trideset parova belih roda i oni su odgojili 62 mladunca. To je više nego prošle godine kada smo imali 26 parova roda. Godinu dana pre toga je bilo 32 para. Njihov broj varira iz godine u godinu. Ova godina nije bila previše povoljna za ptice."

Na svakom koraku se može videti da je simbol sela roda. Oni koji tu žive veruju u to da rode donose mnogo dece. Rade Vidović, Taraš: „Ja živim ovde, u „ulici roda„. U ovoj ulici se nalazi najviše gnezda roda. Sretni smo zbog toga što živimo ovde, a to se i vidi. Uostalom, imamo dvoje dece i, ako Bog da, imaćemo ih i više. Inače u ulici je u proteklom periodu rođeno dosta dece."

2015. godine se u selu gnezdilo 40 pari roda. Organizacija za zaštitu prirode pod nazivom EuroNatur nije prilikom dodeljivanja titule Evropskog sela roda uzela u obzir samo broj parova roda koji se gnezde, već i koliko se meštani brinu o pticama. Slobodan Marovac, član Udruženja građana „Taraške rode": „Fokusirali smo se na zaštitu od strujnog udara. Postavili smo platforme na bandere, tamo gde je to bilo moguće. U jednom slučaju je ove godine bio problem što su rode postavile gnezdo na jedna dimnjak, i tu smo postavili jednu platformu na koju su zatim postavili gnezdo."

Zbog epidemiološke situacije u Tarašu će ove godine izostati tradicionalni ispraćaj roda. Bez obzira na to, nadaju se da će gnezda roda ponovo biti puna u martu sledeće godine.

roda
Taraš
Evropsko selo roda
gnezdo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Crkvena slava u Srbobranu

Ova manifestacija se u ovom južno-bačkom mestu održava svake godine 14. septembra. Vernici su ove godine, zbog epidemiološke situacije, slavili uzdržanije, pridržavajući se propisanih mera.