Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

RTV Pannon potpisala ugovor sa Edukativnim centrom iz Novog Sada

2021.11.24
20:49
Forrás
Pannon RTV
Edukativni centar iz Novog sada se skoro deset godina bavi obukom i prekvalifikacijom odraslih. Cilj ove ustanove, čiji je osnivač Pokrajinska vlada, je prenošenje novih znanja i kvalifikacija radi lakšeg zapošljavanja i razvoja preduzetništva.

U programu Edukativnog centra u Novom Sadu postoji blizu šezdeset akreditovanih kurseva. U poslednje vreme su najpopularniji kursevi koji se bave IT naukama, programiranjem i dizajnom internet sadržaja.

Kristina Pastor, saradnik iz Subotice, Edukativni centar iz Novog Sada: „Suština programa za obrazovanje odraslih je da uvek bude veoma fleksibilan i da se prilagođava potrebama. U slučaju RTV Pannon-a, sada ćemo zajednički realizovati program obuke odraslih, koji će pomoći zaposlenima da ubrzaju svoju digitalnu pismenost i rad na računaru."

Novi Sad je 2010. godine imao visoku stopu nezaposlenosti. Pokrajinska vlada je osnovala Edukativni centar sa ciljem povećanja zaposlenosti, i to kroz obuku i prekvalifikaciju lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Marinko Kresoje, koordinator, Edukativni centar iz Novog Sada: „Ideja je da se lakše dođe do posla nakon završene obuke u Edukativnom centru. Naravno, nisu sve obuke takve, tako isprofilisane da bi se mogli odmah zaposliti polaznici, ali je usmerenje ka tome da svaki polaznik dobije dovoljno znanja i veština kako bi mogao lakše da dođe do posla."

Obuke koje traju od tri nedelje do tri meseca su potpuno besplatne. One podrazumevaju teorijsku i praktičnu obuku. Neke od njih, kao što je recimo učenje jezika, mogu se učiti i preko interneta, ali se obuka za bravura, recimo zavarivanje, odvija u dobro opremljenim radionicama.

Aleksandar Ašonja, direktor Edukativnog centra iz Novog Sada: „Uglavnom kod nas dolaze lica sa čitave teritorije Vojvodine. Ukoliko se radi o licima koja su sa teritorije Grada Novog Sada i opština koje gravitiraju ka Gradu Novom Sadu, oni obično imaju pravo samo na obuku. Ukoliko se radi o licima koja dolaze iz udaljenijih opština sa teritorije Vojvodine, za takva lica organizujemo smeštaj, ovde u Edukativnom centru."

Edukativni centar sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, preko koje dolazi većina polaznika, i koja kasnije pruža pomoć prilikom zapošljavanja.

Edukativni centar
Novi Sad
ugovor

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Ištvan Pastor: Ovo će biti godina izbora!

Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i u Srbiji jeste da ostvarimo rezultate koji će potvrditi naše političke interese, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a.