Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Rusi malo plaćaju jabuke

2022.01.24
16:57
2022.01.24
17:46
Forrás
Pannon RTV
Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.

Poljoprivrednici su se jesenas nadali da će veleprodajna cena jabuka prve klase tokom zime dostići najmanje 40 dinara, ali za nju dobijaju tek nešto više od polovine tog iznosa.

Biranje jabuka u hladnjači u Hajdukovu je u punom jeku. Otvaranje komora je predviđeno na proleće, a one su ispunjene voćem vrhunskog kvaliteta. Za sada voćari prodaju jabuke iz svojih kućnih hladnjača. Rusko tržište je zahtevno, pa se u gajbe stavlja samo potpuno zdravo voće, gajbe zatim idu na palete, a one na ruske kamione.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Za kilogram prvoklasnih jabuka isporučenih na rusko tržište, proizvođačima iz peščare plaćaju samo 25 dinara. To je za najmanje 10 dinara ispod cene proizvodnje. Na proizvođačkim pijacama istu jabuku možemo kupiti za 50-60 dinara. U isto vreme supermarketi istu jabuku naplaćuju od 100 do 140 dinara po kilogramu.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Norbert Kovač, voćar iz Hajdukova, doneo je u ponedeljak pre podne četiri palete jabuka u hladnjaču. Napravio je više tura jer ono što ima, želi da proda. On je rekao da i pored nerentabilne proizvodnje, pošto su oni generacijski proizvođači, još uvek neće izvaditi stabla jabuka, istrajaće i dalje u voćarstvu. Norbertovi roditelji, kao i baka i deda, takođe su se bavili proizvodnjom jabuka, neprekidno su sadili i razvijaji svoje voćnjake. „Ove godine nećemo dobiti proizvodnu cenu jabuka, ako je budemo prodavali na rusko tržište, ali nešto moramo uraditi sa njom, jer je i domaće tržište zasićeno. Moramo da prodamo jabuku, dok je njen kvalitet još prihvatljiv, prinuđeni smo da je prodamo.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Prema rečima Šandora Abrahama, direktora hladnjače u Hajdukovu, za jabuke se plaća vrlo malo, ali voće koje se čuva u hladnjačama kod kuće, ne može dugo da stoji. Dakle, mora se prodati kako proizvođači ne bi imali dalje gubitke. „Žene trenutno biraju jabuke Ajdared. Te jabuke su nam donete iz spoljnih hladnjača u petak. Mogu vam reći da kvalitet jabuke nije baš najbolji. Na ruskom tržištu postoji velika kontrola kvaliteta, pa će zbog toga jedan veliki deo roda odpasti.”

Trenutna cena pažljivo odabrane, prvoklasne jabuke za izvoz je ista kao i jesenas, dok su sve osnovne namirnice, kao i gorivo, radna snaga, materijali za ponovnu proizvodnju znatno poskupeli.

jabuka
Rusija

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.