Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Sa lepim vremenom, stigli su i krpelji

2022.05.03
14:35
2022.05.03
17:00
Forrás
Pannon RTV
Dolaskom proleća i lepog vremena sve više se boravi na otvorenom, a bilo gde možemo naići na krpelje. Jedino stalnim kontrolisanjem možemo uočiti prisustvo krpelja na nekom delu tela.

Kamp na obali Tise otvorio je svoje kapije 3. maja. Mnogi su se već tu smestili sa svojim auto-prikolicama, ili sa šatorima. Svi koji su odlučili da više dana provedu ovde na obali reke Tise za to su uglavnom i opremljeni. Ne samo protiv insekata, već i protiv krpelja. 

Eržebet Bogič svake godine krajem aprila preseli se na obalu Tise i tu živi do sredine septembra. Letnje mesece već više godina provodi na otvorenom. Do sada se nije srela sa krpeljima, ali redovno kontroliše i sebe i svog kućnog ljubimca: „Psu Oskaru svakog meseca kupim jednu tabletu, a ja ne uzimam ništa, jer hvala nebesima  još nisam imala krpelja.“

Čovek ne registruje ujed krpelja, i u najvećem broju slučajeva otkriva ga tek na dodir. 
„Krpelju se samo glava zarije u kožu sa prednje dve-tri nožice, a zadnji deo tela mu je izvan kože i tu usisava hranljive materije, krv iz našeg organizma. U zadnjem delu telu mu je želudac i stomak koji može da sadrži različite materije koje izazivaju bolesti. Najčešće brinemo zbog dve štetne materije, jedna je bakterija, Borrelija burgdorferi, a druga je virusni meningitis“ objašnjava dr Margit Pajor, rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja u Kanjiži. 

Prvi simptomi se pojavljuju danima nakon ujeda, nekada i nedeljama, čak i mesecima. Uobičajen je da se  problemi sa zapaljenjem kože i trovanjem često javljaju nakon dugog perioda bez ikakvih simptoma, ali bez odgovarajućeg tretmana mogu izazvati teže oblike oboljenja nervnog, mišićnog i  koštanog sistema, kakve donosi Lajmska bolest koju izaziva bakterija. 

U slučaju meningitisa nema ni crvenila kože, samo se javljaju simptomi bolesti. 

„Ukoliko je krpelj dugo na našoj koži, dobro se najeo, nakon obroka u njegovom telu dolazi do povraćanja i izlučuje se deo njegovih creva na mestu uboda u naš organizam, u našu krv i tako u čovekov organizam dospeva izvor bolesti“ kaže dr Margit Pajor, rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja u Kanjiži.

Doktorica ističe da krpelja ne treba mazati uljem ili nekim kremama, već se mora stručno ukloniti. Krpelj se mora uhvatiti direktno na površini kože i izvući picentom sa postojanim, ali laganim pokretom.

vreme
proleće
krpelj

Najnovije

16:27

Struja od novembra skuplja za 8 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto, saznaje RTS. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.