Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

2022.12.01
14:51
2022.12.01
19:06
Forrás
Pannon RTV
Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Mlade raduje pomoć srpske države u visini od pet hiljada dinara. Pojedini su već u mašti i potrošili taj novac.

„Mislim da mojim vršnjacima, od 16 do 18 godina do mnogo znači, jer još ne rade, ne moraju da plaćaju račune, zato će im ovih pet hiljada dinara dobro doći. Verujem da ću kupiti poklone za svoju sestru, jer i ona za Božić priprema iznenađenje za mene, a ja bih ovako da je iznenadim“ kaže Katalin Vereš, 18 godina.

„Prijavila sam se, da. Ovaj novac ću utrošiti na stvari za školu, na sveske, opremu, garderobu i tako ću pomoći roditeljima, da nam svima bude lakše, i inače mislim da je tome  namenjeno“ kaže Emeše Bende, 18 godina.

„I ja ću podneti zahtev danas, tokom dana za 50 evra. To ću verovatno potrošiti na oblačenje ili za školski pribor“ kaže Viktorija Višnjei, 17 godina.

Osim državljanstva Srbije jedan od zahteva je i da mladi imaju prijavljenu adresu stanovanja u Srbiji. Zbog toga je dobro proveriti da li je istekla lična karta, jer ukoliko je istekla, prijava neće biti prihvaćena. Za pomoć treba da se prijave i oni koji su se tokom prethodnih prilika već registrovali. Bez prijave, pomoć će biti isplaćena samo onima koji imaju pravu na socijalnu pomoć ili se nalaze u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Zahtev mogu da podnesu mladih starosti između 16 i 29 godina koji su 20. novembra 2022, kada je stupio na snagu Zakon o privremenom registru državljana Srbije ispunili tražene uslove. Prethodne pomoći u dinarskoj visini od po 100 evra isplaćene su na račune 1.060.000 mladih, i nakon toga očekuje se veliko interesovanje. Sadašnji iznos biće isplaćen u periodu od 16. do 20. decembra.

Imre Zombori smatra da je važno da država stavi do znanja građanima da im pruža podršku i u sred energetske krize. Ekonomista dodaje da je posebno značajna podrška mladima, iz više razloga: „S jedne strane, mladi su ti koji će nositi privredu ove države, društveni život. Potrebno je sve učiniti da ostanu ovde, ne odu u inostranstvo, možda sutra i imaju svoju decu.“

Prema mišljenju Zomborija isplata jednokratne pomoći mladima od pet hiljada dinara neće značajnije opteretiti budžet Srbije.

O tome je govorio i Siniša Mali, ministar finansija: „Radujem me što smo iz budžeta za ovo namenili šest milijardi dinara, to je otprilike 45 miliona evra, i što smo još jednom uspeli da u ovoj teškoj i neizvesnoj situaciji pokažemo mladima koliko su nam važni. Ovo i njima mnogo znači, jer vidim na društvenim mrežama, da im je jako važna podrška države, i da znaju, da mogu da računaju na nas, kada postoje ovako velike brige.“

Kao i u prethodnim prilikama, i sada je potrebno otići na sajt Uprave za trezor www.idp.trezor.gov.rs i sa svega nekoliko „klikova“ zainteresovani mogu da se registruju. Potrebno je upisati broj lične karte i jedinstveni broj građana, JMBG, odnosno izabrati banku u koju se uplaćuje iznos.

pomoć
Trezor

Najnovije

14:04, Frissítve: 16:32

Posetila su nas deca iz obdaništa

Deca iz Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor“ ove nedelje su u poseti medijskoj kući Panon RTV. U ponedeljak su nam došli najmlađi, a u utorak su deca uzrasta od pet do sedam godina obišla našu redakciju, studio i montažu.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.