Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Saglasnost i oko migracija na srpsko-mađarskoj sednici vlada

2021.09.08
18:03
2021.09.08
18:25
Forrás
Pannon RTV
Pitanje migracija imalo je važno ulogu na sednici srspke i mađarske vlade, posebno zbog nedavnih dešavanja u Avganistanu. Viktor Orban smatra da se ne sme ponoviti migracioni talas iz 2015. godine.

Mađarska i Srbija mogu dospeti u tešku poziciju ukoliko zbog preuzimanja vlasti od strane talibana, to prisili četiri miliona Avganistanaca da krenu ka Evropi – ocenio je Viktor Orban na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa premijerkom Srbije. Viktor Orban smatra da ova masa može da krene ka Zapadnoj Evropi preko Turske, i da izazove nove migracione talase: „Znamo šta treba da uradimo. Prva stvar je da zajedno sa Srbima nastojimo da odbrambenu liniju formiramo što južnije, kako bi zaustavili migracije. Naša saradnja oko toga do sada je bila dobra. Postoje dokumenti o tome kako je to funkcionisalo, otvorićemo ih i za neophodno očuvanje reda činićemo ono što smo i do sada. Veliko je pitanje šta će raditi Nemačka. Kako će se prema ovom velikom pritisku odnositi Nemačka. Ukoliko ponovo budu tražili, kao što su u vreme kancelarke Merkel tražili, i ukoliko i nova nemačka vlada to bude sledila, da otvorimo humanitarne koridore i propustimo ih u Nemačku, u tom slučaju imamo i dokumenta o tome kako to treba da se radi. Ukoliko budu rekli da to ne žele, sposobni smo da uz pomoć ograde odbranimo unutrašnje evropske teritorije."

Pannon RTV

Orban je skrenuo pažnju na one bezbednosne pretnje koje predstavljaju organizacije koje funkcionišu u obe države, a pomažu i podržavaju migraciju. Ocenio je da je nedvosmisleno jasno da cilj migranata nisu ni Srbija ni Mađarska, i da su zbog toga dve države ponovo prinuđene da prihvate ulogu odbrane Evrope. Nezavisno od bezbednosnih pitanja, Orban smatra da povoljna investiciona klima koja je formirana u regionu i koja ima povoljan uticaj na privredni razvoj Mađarske i Srbije, može biti narušena sa novim migrantskim talasom.

Pannon RTV

U odnosu na migracije Srbija se nalazi u specifičnoj poziciji, s obzirom da nije članica Evropske unije, iznela je Ana Brnabić, premijerka Srbije. „Oko ovog pitanja potrebno je uobličiti zajedničko evropsko gledište. Ne politiku Evropske unije, već jedinstvenu evropsku politika. Srbija se našla na tranzitnom putu, migranti u Srbiju dolaze iz Evropske unije, i dalje idu ka Evropskoj uniji. Ne žele da ostanu u Srbiji, a dolaze iz Evropske unije. Ne može se nastaviti održiva politika ukoliko se ne posmatra evropski kontinent u celini."

Brnabić je govorila i o tome da u slučaju novog migrantskog talasa Srbija od donosilaca odluka očekuje jedan ovakav sveevropski odgovor. Ukoliko se to ne dogodi, srpska i mađarska vlada nastaviće razgovore o tome koje korake može da preduzme Srbija. Jedno od rešenje je smeštanje migranata u koridore kako se ne bi raspršili po državi, a drugi je pomoć država iz kojih kreće migracija, što Mađarska već odavno primenjuje.

Viktor Orban
Ana Brnabić
Budimpešta
vlada
migracija

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.