Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Saglasnost i oko migracija na srpsko-mađarskoj sednici vlada

2021.09.08
18:03
2021.09.08
18:25
Forrás
Pannon RTV
Pitanje migracija imalo je važno ulogu na sednici srspke i mađarske vlade, posebno zbog nedavnih dešavanja u Avganistanu. Viktor Orban smatra da se ne sme ponoviti migracioni talas iz 2015. godine.

Mađarska i Srbija mogu dospeti u tešku poziciju ukoliko zbog preuzimanja vlasti od strane talibana, to prisili četiri miliona Avganistanaca da krenu ka Evropi – ocenio je Viktor Orban na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa premijerkom Srbije. Viktor Orban smatra da ova masa može da krene ka Zapadnoj Evropi preko Turske, i da izazove nove migracione talase: „Znamo šta treba da uradimo. Prva stvar je da zajedno sa Srbima nastojimo da odbrambenu liniju formiramo što južnije, kako bi zaustavili migracije. Naša saradnja oko toga do sada je bila dobra. Postoje dokumenti o tome kako je to funkcionisalo, otvorićemo ih i za neophodno očuvanje reda činićemo ono što smo i do sada. Veliko je pitanje šta će raditi Nemačka. Kako će se prema ovom velikom pritisku odnositi Nemačka. Ukoliko ponovo budu tražili, kao što su u vreme kancelarke Merkel tražili, i ukoliko i nova nemačka vlada to bude sledila, da otvorimo humanitarne koridore i propustimo ih u Nemačku, u tom slučaju imamo i dokumenta o tome kako to treba da se radi. Ukoliko budu rekli da to ne žele, sposobni smo da uz pomoć ograde odbranimo unutrašnje evropske teritorije."

Pannon RTV

Orban je skrenuo pažnju na one bezbednosne pretnje koje predstavljaju organizacije koje funkcionišu u obe države, a pomažu i podržavaju migraciju. Ocenio je da je nedvosmisleno jasno da cilj migranata nisu ni Srbija ni Mađarska, i da su zbog toga dve države ponovo prinuđene da prihvate ulogu odbrane Evrope. Nezavisno od bezbednosnih pitanja, Orban smatra da povoljna investiciona klima koja je formirana u regionu i koja ima povoljan uticaj na privredni razvoj Mađarske i Srbije, može biti narušena sa novim migrantskim talasom.

Pannon RTV

U odnosu na migracije Srbija se nalazi u specifičnoj poziciji, s obzirom da nije članica Evropske unije, iznela je Ana Brnabić, premijerka Srbije. „Oko ovog pitanja potrebno je uobličiti zajedničko evropsko gledište. Ne politiku Evropske unije, već jedinstvenu evropsku politika. Srbija se našla na tranzitnom putu, migranti u Srbiju dolaze iz Evropske unije, i dalje idu ka Evropskoj uniji. Ne žele da ostanu u Srbiji, a dolaze iz Evropske unije. Ne može se nastaviti održiva politika ukoliko se ne posmatra evropski kontinent u celini."

Brnabić je govorila i o tome da u slučaju novog migrantskog talasa Srbija od donosilaca odluka očekuje jedan ovakav sveevropski odgovor. Ukoliko se to ne dogodi, srpska i mađarska vlada nastaviće razgovore o tome koje korake može da preduzme Srbija. Jedno od rešenje je smeštanje migranata u koridore kako se ne bi raspršili po državi, a drugi je pomoć država iz kojih kreće migracija, što Mađarska već odavno primenjuje.

Viktor Orban
Ana Brnabić
Budimpešta
vlada
migracija

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!