Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Sajam mlinarstva i pekarstva u Novom Sadu

2019-11-21
19:10
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu se četvrti put održava Sajam mlinarstva i pekarstva, na kojem će biti predstavljene najnovije tehnologije u toj privrednoj grani.

Kvalitet finalnog proizvoda, odnosno hleba i pekarskih proizvoda, pre svega zavisi od kvaliteta sirovine. Iz tog razloga treba posvetiti veliku pažnju uzgoju pšenice i njenim hranjivim vrednostima.

Na tržištu se može dobiti hleb od različitog brašna. Agošton Šagi, stručnjak i distributer mernih instrumenata je na izložbi rekao da je zdrava ishrana sa sobom donela saznanje da se hleb kao osnovna hrana ne mora i ne treba praviti samo od belog brašna. On je naglasio da kvalitet hleba zavisi od nutritivnih vrednosti sirovine. „Prošle godine smo testirali 22 uzorka iz 12 vojvođanskih mlinarskih preduzeća. Dva uzorka su bila prvoklasna, tri uzorka su bila drugorazredna, a 17 uzoraka treće i četvrte klase. Takac hleba jedemo. Problem je što svi idu na kvantitet, a ne na kvalitet."

U Srbiji površina pod pšenicom već godinama iznosi oko 550 hiljada hektara. Prinos i kvalitet prvenstveno zavise od vremena setve, agrotehnike koja se koristi, upotrebe kvalitetnog semena i vremenskih uslova, rekao je Vukosav Saković, direktor Udruženja Žita Srbije. „Ove godine su u različitim delovima zemlje vladavali različiti uslovi. U Vojvodini su uslovi za setvu bili zadovoljavajući, jer je kukuruz skinut na vreme, o soji i suncokretu i da ne govorimo. U centralnoj Srbiji kiša je odložila setvu."

U ministarstvu podstiču proizvođače da prilikom setve koriste visokokvalitetno seme jer je to preduslov za dobre i stabilne prinose i za dodatnu zaradu prilikom prerade. Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić: „Ovde imamo priliku da se upoznamo sa mašinama i opremom koja se koristi u preradi žitarica, odnosno sa tehnologijom koja se već dokazala u savremenim zemljama. Potrebno je naučiti nove  stvari i uključiti ih u našu proizvodnju."

Novi Sad
sajam
mlinarstvo
pekarstvo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.