Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Sajam zapošljavanja u Zrenjaninu

2019.03.27
18:47
2019.03.27
18:53
Forrás
Pannon RTV
Ponuđeno je 719 radnih mesta u 32 preduzeća, što je najveća ponuda kako se od 2005. godine organizuju sajmovi zapošljavanja. Ipak, nikad manje tražilaca posla.
Pannon RTV/Lukács Attila

U Zrenjaninu se sajmovi zapošljavanja održavaju od 2005. godine, i u proteklih godinu-dve na njima se pojavljuje sve više preduzeća. Na primer, subotička, senćanska i novosadska preduzeća su pokušala u Zrenjaninu da nađu radnike jer je sve manje tražilaca posla.

„Velika je fluktuacija, dakle veoma mnogo njih odlazi, i veoma mnogo mladih se javlja. Imamo jedan strateški plan do 2020. godine, i na osnovu njega sada govoriti o BDP-u i procentima nije realno. Važno je to da se vidi da se stabilizuje tržište i možemo da stvorimo mogućnosti za one koji do sada nisu dobili posao. Ima sve više poslodavaca" kaže Mikloš Čordaš, savetnik u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pannon RTV/Lukács Attila

Zrenjaninski „Draxmayer" i novosadska korporacija „Lear" traže po sto radnika. Stalne potrebe za novim zaposlenima ima i jedan trgovinski lanac u Srbiji. „Svakodnevno tražimo prodavce, jer se sve menja. Jedan dan ih imamo, ali zbog odmora, stalno ih tražimo. Potrebni su nam i radnici, ali ne možemo iskazati brojčano" kaže Čila Siveri, menadžer za ljudske resurse u trgovačkom lancu.

Najtraženiji su proizvodni radnici, ali potrebni su i radnici svih kvalifikacija, od osnovne škole do inžinjera. Mihalj Toma, nezaposleni inžinjer poljoprivrede iz Zrenjanina kaže: „Posle 26 godina rada propalo mi je preduzeće i zbog toga sam dospeo u ovu situaciju. Jedno vreme sam radio u inostranstvu. Ukoliko ovde ne nađem – a svakako bih ovde kod kuće da pronađem posao u struci – ali ako ne nađem, onda sam prinuđen da odem u inostranstvo".

Pannon RTV/Lukács Attila

Na prostoru srednjeg Banata ima oko 10 hiljada, a u Zrenjaninu 4, 5 hiljada nezaposlenih. Saša Santovac, potpredsednik gradonačelnika Zrenjanina kaže: „U Zrenjaninu je značajno opao broj nezaposlenih, pre sedam godina je bilo 12,5 hiljada a trenutno je ovaj broj ispod pet hiljada. To pokazuje da imamo sve više poslodavaca, raste broj zaposlenih. To nije prazna priča jer se vidi i na budžetu, jer je iznos koji se dobija od poreza na zarade sve veći. Više poslodavaca znači i veću zaradu".

U industrijskoj zoni u Zrenjaninu krajem sedmice trebao bi da bude položen i kamen temeljac za investiciju vrednu blizu milijardu evra. Kineski proizvođač gumenih obruča počeće proizvodnju  2021. godine i zaposliće 1.200 radnika.

Zrenjanin
Sajam zapošljavanja

Najnovije

12:18, Frissítve: 18:06

Adventski vašar u Kanjiži

U Kanjiži, na gradskom trgu, je počeo u petak poslepodne dvodnevni adventski vašar obogaćen božićnom muzikom, ukrasima i mirisima. Organizatori su pripremili bogati i šaroliki program za sve uzraste.
10:49, Frissítve: 17:12

Predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš

U pozorištu “Kostolanji Deže” u Subotici u okviru programskog serijala “Dezireov tramvaj” je predstavljen najnoviji roman Ildike Lovaš pod naslovom “Lepe Amalije”. Roman je objavljen od strane Izdavačkog zavoda “Forum”.
17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.