Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Saradnicima Panon RTV-a uručena visoka odlikovanja Mađarske

2023.03.31
17:48
Forrás
Pannon RTV
Nagrađenima su dana na Paliću uručena visoka državna odlikovanja Mađarske. Među dobitnicima priznanja su i dvoje saradnika Panon RTV-a Gabor Juhas i Janoš Kiš Mano.

Zlatni krst za zasluge Mađarske dodeljen je Gaboru Juhasu, uredniku naše emisije „Javni poslovi“ i vođi „Juhas“ orkestra, dok je Janoš Kiš Mano, naš radijski voditelj dobio Srebrni krst za zasluge. Zlatni krst za zasluge Mađarske dodeljen je takođe  i Otiliji Konja-Kovač novinarki, saradnici Radio televizije Vojvodine, kao i Marti Varju, novinarki i glavnom uredniku lista „Mađar so“.

Janoš Kiš Mano, radijski voditelj u Panon RTV-u preuzeo je Srebrni krst za zasluge kao priznanje za višedecenijski rad u interesu zajednice vojvođanskih Mađara.

„Ima mnogo reakcija na radiju. Ne samo lokalnih, već zaista se javljaju iz čitavog sveta, ako pogledamo počevši od Subotice do Australije, Kanade, odsvuda ima reakcija. To znači da ova medijska kuća u kojoj sam ispunjava ulogu koja joj je namenjena da bude kopča koja povezuje, jedna jaka povezna kopča.“

Zbog višestrukog delovanja na ispunjavanju odlučujuće uloge u kulturnom životu vojvođanskih Mađara, sakupljanja mađarske narodne muzike, njenog izvođenja i popularisanja mađarski Zlatni krst za zasluge dobio je Gabor Juhas, urednik naše emisije „Javni poslovi“ i vođa orkestra „Juhas“.

„Veoma je dobar osećaj što mi mađarstvo sa ovako visokim odlikovanjem odaje priznanje za više od 20 godina mog rada koji sam obavio na polju narodne muzike. Zbog toga mislim da ovo odlikovanje nije namenjeno samo meni već svim izvođačima narodne muzike, folklornim društvima, jer smo mi jedna velika porodica, zajedno čuvamo tradiciju, zajedno pokušavamo da popularišemo ovu našu ogromnu kulturu koja se može sresti ovde u Vojvodini.“

Zlatni krst za zasluge Mađarske novinarka Otilija Konja-Kovač, saradnica Radio televizije Vojvodine dobila je za veliku posvećenost u očuvanju mađarske kulture u Vojvodini i tradicije pričanja bajki.

„Negde 2000-te godine odlučila sam da što se ne bih oprobala u pričanju bajki. Javila sam se na jedan konkurs i nakon toga smatrala sam važnim da ovdašnji dijalekat, koji i ja kod kuće koristim, na neki način popularišem i to je postao zadatak, pozvanje kojim se obraćam i širokom auditorijumu.“
Marta Varju, glavna urednica lista „Mađar so“ dobila je Zlatni krst Mađarske za zasluge.

„Osećam veliku zahvalnost i radost. Kada sam dobila odlikovanje bila sam beskrajno srećna. Osećam da je ovo kruna mog 40-to godišnjeg rada i priznanje za više od 12 godina uredničkog posla.“

Nagrađenima je odlikovanja uručila Ester Čalokezi, generalna konzulica Generalnog konzulata Mađarske u Subotici.

„Orden za zasluge pojedinici su dobili za svoje delovanje koje je naišlo na poštovanje društva. Najveću potvrdu toga vidim kada pogledam po sali među nagrađenima. U ovakvim svečanim trenucima najčešće naglašavamo da odlikovanja izražavaju zahvalanost za mnoge godine istaknutog rada. Odlikovani svojom karijerom za čitavo mađarsko društvo predstavljaju takav primer koji je jednako snažan i unutar i van granica.“

Odlikovanja iskazuju i to da smo pripadnici jedne nacije, koja postoji   ako opstane svaki deo nacije i ako u svakom delu nacije postoje oni koji rade u interesu mađarstva – naglasila je Ester Čalokezi.

Janoš Kiš Mano
Gabor Juhas
Otilija Konja-Kovač
Ester Čalokezi

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.