Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szloboda Tibor

Saradnja Srbije i Nemačke punih 18 godina

2018-12-11
19:29
Forrás
Pannon RTV
Gradska uprava u Subotici obeležila je danas 18 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije. Ambasadora Nemačke Tomasa Šiba primio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Proteklih godina Berlin je uložio 1,8 milijardi evra u razvoj infrastrukture u Srbiji. O ostvarenim planovima i projektima koji čekaju realizaciju učesnici su danas govorili na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Na konferenciji je posebno istaknut program zaštite biodiverziteta vodnog sistema Palić –Ludaš koji nemačka vlada podržava sa 6,5 miliona evra. Bogdan Laban je rekao da je jedan od ciljeva projekta razvoj turizma Palićkog jezera. Osim toga, to će značiti i otvaranje novih radnih mesta.

„U Industrijskom parku u Subotici u Malom Bajmoku trenutno je zaposleno šest hiljada ljudi u tri velike nemačke kompanije, u „Simensu", „Norma" grupi i „Kontiteku", ne računajući i 370 radnika koje zapošljava „Dunkermotoren" rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Proteklih godina Berlin je sa preko 1,8 milijardi evra pomagao razvoj infrastrukture u Srbiji, rekao je Tomas Šib, ambasador Nemačke u Beogradu. Kroz saradnju dve države pokrenuto je ukupno 140 projekata, od kojih je većina i ostvarena, dok jedan deo još čeka na ostvarenje.

„Mnogi problemi sa kojima se kroz saradnju sada bavimo, protežu se izvan granica države. Dakle, to su problemi koji se tiču svih nas, bilo da je reč o promeni klime, ekonomskoj krizi ili migracijama. Ove probleme samo zajedno možemo da rešimo" rekao je Tomas Šib, ambasador Nemačke.

Na svečanosti je prikazan komad „Punoletstvo" koji je predstavio najznačajnije momente iz zajedničke saradnje dve države. Otvorena je i izložba o projektima ostvarenim tokom prethodnih 18 godina.

Srbija
Nemačka
Subotica
Tomas Šib
Bogdan Laban

Najnovije

21:55, Frissítve: 22:05

Vašar zanata u Temerinu

Kako se gasi vatra, kako raditi kao tv novinar? Na ova i slična pitanja su posetioci Vašara zanata u temerinskoj OŠ “Imre Kokai” dobijali odgovore.

Najčitanije

Sudar dva automobila na Majšanskom putu

Na Majšanskom putu desila se saobraćajna nezgoda u kom su se sudarila dva putnička vozila. Prema našim informacijama, u nezgodi nema povređenih ali je materijalna šteta velika.

Svečani doček za Lasla Đerea

Teniser Laslo Đere stigao je kući u Sentu. Sportista je trenutno na 31. mestu na ATP listi, a nedavno je osvojio turnir u Rio de Žaneiru.

Letnje računanje vremena od sledećeg vikenda

Prema prvobitnom predlogu Evropske komisije, kazaljke na satu u EU bi se ove godine pomerale zadnji put. Zbog tehničkih razloga to ipak nije moguće, te je utvrdjen novi datum 2021. godina.