Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szloboda Tibor

Saradnja Srbije i Nemačke punih 18 godina

2018.12.11
19:29
Forrás
Pannon RTV
Gradska uprava u Subotici obeležila je danas 18 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije. Ambasadora Nemačke Tomasa Šiba primio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Proteklih godina Berlin je uložio 1,8 milijardi evra u razvoj infrastrukture u Srbiji. O ostvarenim planovima i projektima koji čekaju realizaciju učesnici su danas govorili na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Na konferenciji je posebno istaknut program zaštite biodiverziteta vodnog sistema Palić –Ludaš koji nemačka vlada podržava sa 6,5 miliona evra. Bogdan Laban je rekao da je jedan od ciljeva projekta razvoj turizma Palićkog jezera. Osim toga, to će značiti i otvaranje novih radnih mesta.

„U Industrijskom parku u Subotici u Malom Bajmoku trenutno je zaposleno šest hiljada ljudi u tri velike nemačke kompanije, u „Simensu", „Norma" grupi i „Kontiteku", ne računajući i 370 radnika koje zapošljava „Dunkermotoren" rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Pannon RTV/Szloboda Tibor

Proteklih godina Berlin je sa preko 1,8 milijardi evra pomagao razvoj infrastrukture u Srbiji, rekao je Tomas Šib, ambasador Nemačke u Beogradu. Kroz saradnju dve države pokrenuto je ukupno 140 projekata, od kojih je većina i ostvarena, dok jedan deo još čeka na ostvarenje.

„Mnogi problemi sa kojima se kroz saradnju sada bavimo, protežu se izvan granica države. Dakle, to su problemi koji se tiču svih nas, bilo da je reč o promeni klime, ekonomskoj krizi ili migracijama. Ove probleme samo zajedno možemo da rešimo" rekao je Tomas Šib, ambasador Nemačke.

Na svečanosti je prikazan komad „Punoletstvo" koji je predstavio najznačajnije momente iz zajedničke saradnje dve države. Otvorena je i izložba o projektima ostvarenim tokom prethodnih 18 godina.

Srbija
Nemačka
Subotica
Tomas Šib
Bogdan Laban

Slične vesti

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.