Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Saradnja zdravstvenih institucija Mađarske i Srbije

2020-01-21
19:04
Forrás
Pannon RTV
Između Mađarske i Srbije danas je u Segedinu potpisan Protokol o saradnji u oblasti zdravstva koji u prvi plan stavlja razmenu stručnog iskustva zdravstvenih ustanova Mađarske i Vojvodine.

U Protokolu se predviđa uzajamna razmena stručnih iskustava u oblasti zdravstvene nege, više godišnjih rezultata i dobre prakse, kao i uzajamna razmena iskustava vojvođanskih i mađarskih lekara i specijalista.

Na osnovu međusobne saradnje  može da se razvija celokupno zdravstvo, nauka i obrazovanje – rekao je Laslo Rovo, rektor Univerziteta u Segedinu.

„Između pojedinih fakulteta Univerziteta postojala je veoma ozbiljna saradnja, posebno u oblasti medicinske nauke. Mislim da ćemo na polju medicinskih nauka, osnovnih istraživanja, u oblasti informatike iskoračiti napred i smatram veoma važnim da ovaj region koji je tokom istorije sarađivao na raznim poljima, možemo ponovo da povežemo" kaže Laslo Rovo, rektor, Univerzitet u Segedinu.

Saradnja između Autonomne pokrajine Vojvodine i Mađarske odvijaće se u tretmanu različitih bolesti, njihovoj prevenciji i primeni iskustava. Mađarska će partnerima preneti iskustva u pravilima koja se primenjuju u Evropskoj uniji, objasnila je Ildiko Horvat, državna sekretarka za zdravstvo, Mađarska.

„Vojvodini i Mađarskoj su interesi i polja interesovanja, koja se u zdravstvu i u poslovima vezanim za zdravstvo formulišu na sličan način kao u Mađarsku. Zbog toga je lakše baviti se zajedničkim problemima, i vidimo da postoji gde su oni otišli korak dalje, a ima gde je Mađarska otišla korak napred. Dakle, saradnja se uspostavlja na takvim osnovama da obe strane mogu da uče od druge, i da podelimo zajedničko iskustvo" kaže Ildiko Horvat, državni sekretar za zdravstvo, Mađarska.

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo smatra da se kao susedne države borimo sa sličnim zdravstvenim problemima koji mogu da se rešavaju zajedničkim snagama i razvojem.

„Mađara i pokrajinska vlada ohrabriće zajedničku saradnju, uzajamnu komunikaciju i razmenu ideja i znanja zdravstvenih ustanova. U pogledu različitih dostupnih evropskih fondova na istoj smo strani, isti su nam ciljevi: povećanje kvaliteta zdravlja građana, njegovo očuvanje, kao i poboljšanje položaja zdravstvenih radnika. Potrebno je maksimalno da sarađujemo" kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

U skladu sa dogovorom otvaraju se mogućnosti za dalja medicinska usavršavanja i učešća na kongresima u regionu. Potpisivanju su prisustvovali i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, kao Mihalj Njilaš, potpredsednik Vlade Vojvodine.

Mađarska
Srbija
Vojvodina
Ildiko Horvat
Zoran Gojković
zdravstvene ustanove

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.