Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Šarčević: Sve manje roditelja podržava nastavu na daljinu

2020.08.24
18:27
2020.08.24
21:04
Forrás
Pannon RTV
Pod kojim uslovima će učenici osnovnih i srednjih škola početi školsku godinu? Koja pravila će morati da poštuju zbog epidemije?

Do početka školske godine u Srbiji ostalo je samo nedelju dana. Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević kaže da sve manje i roditelja podržava onlajn nastavu. Sve manje roditelja podržava nastavu na daljinu -  rekao je danas Mladen Šarčević u Staroj Pazovi, gde je posetio jednu od tamošnjih osnovnih škola. Srpski ministar prosvete je rekao da je istraživanje započelo prošle nedelje, kada se veći procenat roditelja založio za onlajn nastavu, taj broj je međutim sve manji.

U osnovnim školama će se nastava  odvijati sa 15 đaka, uz časove od 30 minuta i sa većim pauzama, a nošenje maski biće obavezno i za učenike i za nastavnike. Mladen Šarčević, ministar prosvete, Srbija: „Negde je bilo ispod 5 i 4,5 odsto, a sada je na pojedinim mestima 2-3 procenta. Dakle i roditelji i deca žele da nastava počne. Ono što je za mene važno jeste da veruju sistem države, u kojem mi radimo."

Pannon RTV

Kako će se održavati nastava u srednjim školama, o tome je u emisiji „Panon Preso" govorio Gergelj Barat Gabor. Predsednik Odbora za obrazovanje Mađarskog nacionalnog saveta je naglasio da je nadležno ministarstvo razradilo dva modela za srednje škole. Gergelj Barat Gabor, predsednik, Odbor za obrazovanje, MNS: „Suština A-modela je da učenik prati nastavu onlajn, dakle od kuće. B-model je kombinovana verzija. Dakle, jednu nedelju u školi, a nedelju dana od kuće. To je ministarstvo odredilo na taj način da, ako u razredu ima više od 16 učenika, razred će biti podeljen na dve grupe."

Gergelj Barat Gabor je dodao da, ukoliko neko odabere onlajn nastavu, to će se razlikovati od prethodnog polugodišta po tome da će učenik za ocenjivanje morati da ode u obrazovnu ustanovu. U srednjim školama će takođe biti skraćeni časovi. Nošenje maski će, na prostoru škole, biti obavezno za sve.

Mladen Šarčević
nastava
nastava na daljinu
škola

Najnovije

15:17, Frissítve: 15:27

Počela 26. Letnja akademija pedagoga

Ove godine se po 26. put organizuje Letnja akademija u Subotici, najveća međunarodna obuka za pedagoge na mađarskom jeziku u regiji, sa 120 učesnika i 28 domaćih predavača i predavača iz Mađarske.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.