Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes/korábbi felvétel

Savez agrarnih udruženja Vojvodine prikuplja potpise u cilju poboljšanja položaja poljoprivrednih proizvođača

2022.08.11
13:45
2022.08.11
16:46
Forrás
Pannon RTV
Predlozi formulisani u šest tačaka, podudaraju se sa zahtevima učesnika protesta.

Potpisi se prikupljaju do 15. avgusta, u kancelarijama seoskih domaćina. Pre svega očekuju poljoprivredne proizvođače, ali zahteve svojim potpisom mogu da podrže i svi ostali građani.

U zavisnosti od toga šta će predstavnici poljoprivrednika uspeti da postignu u pregovorima sa Vladom i ministrom, SAUV će postupiti u skladu sa tim - rekao je Mikloš Nađ, predsednik Saveza, gostujući u emisiji „Početak dana" (Napindító), na program Subotičkog mađarskog radija.

„Savez agrarnih udruženja Vojvodine počeo je još prošle nedelje prikupljanje potpisa upravo na ovu temu, upravo po ovim pitanjima, pošto je situacija u poljoprivredi Srbije u ovom trenutku toliko neizvesna. Proizvođači već ne znaju šta da rade, zato su se i desili ovi protesti, da se skrene pažnja vlasti da smo, molim vas, mi ovde došli do zida. Nema dalje. Poljoprivredni proizvođači više nisu imali izbora, sopstvenih resursima ne mogu da kompenzuju tako veliku sušu. Zbog toga mi tražimo da proizvođači dobiju različite pogodnosti, da dobiju dodatnu podršku. Da dobiju podršku za gorivo, podršku za đubrivo. Svi znamo da je cena đubriva u poslednjih godinu dana povećana za više nego tri puta. A sada, kada su proizvođači uspeli da ostvare, u najboljem slučaju, samo pola roda pšenica. Da ne govorim o tome da će sada ostvariti samo oko pola roda suncokreta, a što se što se tiče kukuruza možda ništa, onda za jesenju setvu jednostavno neće imati gde da obezbede novac. Dakle neće imati šta da ulože."

Savez agrarnih udruženja Vojvodine
Mikloš Nađ

Slične vesti

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.