Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Sećanje na Dežea Kostolanjija u Subotici

2019-11-05
21:18
2019-11-05
21:24
Forrás
Pannon RTV
Institucije koje nose njegovo ime kolektivno odale počast kod groba porodice pisca i pesnika.

U Subotica nekoliko institucija nosi ime našeg poznatog pisca i pesnika. Pozorište Deže Kostolanji svake godine učestvuje u komemorativnom skupu.

David Buboš, glumac pozorišta Deže Kostolanji u Subotici: „Kostolanji je jedan od najvećih mađarskih pisaca. Moramo ga se sećati ne samo kroz pesme i tekstove, već i ovako, ličnim odavanjem počasti."

Institucije koje nose Kostolanjijevo ime moraju redovno odavati počast ovom rođenom subotičaninu – istakao je Atila Novak, direktor Gimnazije za talentovanu decu Deže Kostolanji.

Atila Novak, direktor Gimnazije za talentovanu decu Deže Kostolanji, Subotica: „Često zaboravljamo čoveka po kome smo dobili ime, zaboravljamo Kostolanjija. Na kapiji ustanove nalazi se ploča sa nazivom, ali to nije uvek dovoljno naglašeno. Zato moramo da iskoristimo ove prilike, da spoznamo ko je bio čovek po kome smo dobili ime, da to nešto znači, da to treba da emituje i određenu duhovnost. "
 

Predsednica udruženja za pomoć đaka je na komemorativnom skupu istakla da je važno da se tri institucije drže zajedno i da se zajedno sećaju.

Gabrijela Krmpotić Bačo, predsednica Udruženje za pomoć đacima Deže Kostolanji, Subotica: „Najveći problem danas, pored iseljavanja, predstavlja to što Mađare, ovu šačicu vojvođanskih Mađara, karakteriše razdor. Mi to želimo da izbegnemo. Želimo da pružimo primer da se mi, koji nosimo ovo ime, možemo svake godine prisećati Kosztolanjija. "

Na grobno mesto porodice pisca i pesnika, cveće sećanja položili su učenici, nastavnici i rukovodioci institucija.

Deže Kostolanji
Subotica
Atila Novak
Gabrijela Krmpotić Bačo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.