Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Sećanje na dr Janoša Hadžija u Bačkoj Topoli

2021.04.06
17:12
2021.04.06
17:22
Forrás
Pannon RTV
U Bačkoj Topoli danas je održan pomen na dr Janoša Hadžija čije ime nosi lokalni Dom zdravlja. Lekar koji ima najistaknutije mesto u istoriji naselja rođen je pre 170 godina.
Pannon RTV/Csipak Edvin

U okviru ovog pomena, okupljeni su se prisetili ne samo čuvenog doktora, već i stanovnika i lekara Doma zdravlja koji su preminuli od posledica zaraze virusom korona.

Pomen na dr Janoša Hadžija održan je u uskom krugu, a prisutni su kod njegovog spomenika položili vence sećanja. Zbog protivepidemioloških mera pomen je održan u skromnim okolnostima.

Kod spomenika dr Janošu Hadžiju, pomen je počeo minutom ćutanja. Čuveni doktor mnogo je uradio za Bačku Topolu i medicinu. Lokalna samouprava svake godine izdvaja finansijsku podršku za Dom zdravlja, ove godine su opredelili 5,2 miliona dinara za funkcionisanje ordinacija u ustanovi.

„Osim toga, lokalna samouprava je namenila dodatnih 3,2 miliona dinara za specijalizaciju i usavršavanje zdravstvenih radnika. Smatram da je ova podrška veoma važna i da će se rezultati pokazati za kratko vreme. Kvalitetna i dobra lekarska briga je izuzetno važna, što u ovim teškim vremenima dodatno dobija na značaju" rekao je Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola.

Pannon RTV/Csipak Edvin

U Bačkoj Topoli funkcionišu dva punkta za imunizaciju. Oba se nalaze u objektu Doma zdravlja „Dr Hadži Janoš". Najavljeno je da će uskoro biti otvorena još dva punkta za vakcinaciju. Jedan u Staroj Moravici, a drugi u Gunarošu, ali želeli bi u to da uključe i druga naselja.

„Danas smo imali onlajn sastanak sa Institutom za javno zdravlje iz Beograda, i bilo je reči o dobijanju dozvola za vakcinisanje osoba koje nisu uspele da se prijave preko elektronskog portala, i da će to biti omogućeno i kod nas. U saradnji sa lokalnom samoupravom i mesnim zajednicama tražićemo spisak stanovnika okolnih naselja, dakle listu stanovnika seoskih mesnih zajednica, kako bi naše ekipe otišle u ove ambulante i vakcinisale stanovnike. Isto to biće omogućeno i stanovnicima Bačke Topole ovde u Bačkoj Topoli gde će dobiti vakcinu „Sinofarm" kaže dr Čila Ileš, direktorica Doma zdravlja „Dr Hadži Janoš" u Bačkoj Topoli.

Stanovništvo će biti obavešteno o detaljima. U Bačkoj Topoli je do sada dato 8.400 vakcina, a do sada je 3.700 građana primilo i drugu dozu, najviše vakcina „Sinofarm" i „Fajzer-Bajontek".

dr Janoš Hadži
Topola
sećanje
lekar
dom zdravlja

Najnovije

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.