Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sećanje na Ištvana Selija

2021.09.12
11:45
2021.09.12
20:09
Forrás
Pannon RTV
U Senti je održan svečani pomen na akademika Ištvana Selija. U njegovu čast postavljena je spomen ploča na rodnu kuću, a u predvorju senćanske Gimnazije podignuta je njegova bista.

Akademik Ištvan Seli rođen je pre 100 godina. U znak sećanja, na njegovu rodnu kuću postavljena je spomen ploča i tom prilikom Ištvan Fodor, novinar u penziji govorio je o akademiku:  „Bio je jako vezan za Sentu i emotivno i iz književnog ugla."

U senćanskoj Gimnaziji održan je svečani program u pomen na Ištvana Selija. U predvorju škole postavljena je njegova bista, koju su zajednički otkrili direktor Gimnazije i predsednik Đačkog parlamenta.

„Njegovom karijerom želimo da pružimo deci primer kako mnogo može da se postigne radom, istrajnošću i verom" rekla je Eva Ujhazi, direktorica Gimanzije u Senti.

Pannon RTV

Bista je postavljena u saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom.

Činjenica da se sada u predvorju senćanske Gimnazije nalazi ova bista, odrediće, tako smatram, budućnost ove ustanove, ali pomalo govori i o njenoj prošlosti, ali više o sadašnjosti i budućnosti. O tome da je nezaobilazna ličnost učitelja, ono što je ostavio u nasleđe svima koji uđu ili izađu kroz ova vrata" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV

Sećanje na akademika važan je trenutak za kulturu vojvođanskih Mađara, čulo se na skupu.

Senta
sećanje
bista

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.