Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sećanje na Ištvana Selija

2021.09.12
11:45
2021.09.12
20:09
Forrás
Pannon RTV
U Senti je održan svečani pomen na akademika Ištvana Selija. U njegovu čast postavljena je spomen ploča na rodnu kuću, a u predvorju senćanske Gimnazije podignuta je njegova bista.

Akademik Ištvan Seli rođen je pre 100 godina. U znak sećanja, na njegovu rodnu kuću postavljena je spomen ploča i tom prilikom Ištvan Fodor, novinar u penziji govorio je o akademiku:  „Bio je jako vezan za Sentu i emotivno i iz književnog ugla."

U senćanskoj Gimnaziji održan je svečani program u pomen na Ištvana Selija. U predvorju škole postavljena je njegova bista, koju su zajednički otkrili direktor Gimnazije i predsednik Đačkog parlamenta.

„Njegovom karijerom želimo da pružimo deci primer kako mnogo može da se postigne radom, istrajnošću i verom" rekla je Eva Ujhazi, direktorica Gimanzije u Senti.

Pannon RTV

Bista je postavljena u saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom.

Činjenica da se sada u predvorju senćanske Gimnazije nalazi ova bista, odrediće, tako smatram, budućnost ove ustanove, ali pomalo govori i o njenoj prošlosti, ali više o sadašnjosti i budućnosti. O tome da je nezaobilazna ličnost učitelja, ono što je ostavio u nasleđe svima koji uđu ili izađu kroz ova vrata" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV

Sećanje na akademika važan je trenutak za kulturu vojvođanskih Mađara, čulo se na skupu.

Senta
sećanje
bista

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!