Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sećanje na Jevreje deportovane iz Subotice

2021.06.16
17:55
Forrás
Pannon RTV
Prošlo je 77 godina od deportacije više hiljada Jevreja iz Subotice. Tim povodom u Sinagogi je održana komemoracija, posle koje su položeni venci.

Komemoracija je otpočela pesmama koje su izveli solisti hora „Hašira" Jevrejske opštine Novi Sad. Nakon toga prisutnima se obratio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

„Sada smo u jednom novom periodu u kojem subotički Jevreji imaju dobru osnovu za obnovu i razvoj, što je velika mogućnost za naš grad i pravi most prema jevrejskom narodu."

Pannon RTV

Pre 77 godina, 16. juna 1944. godine otpočela je deportacija 4.000 subotičkih Jevreja. Na komemoraciji je Džošua Štajnfeld, predsednik subotičke Jevrejske opštine naglasio da ovo podsećanje ima važnu poruku: ne sme se zaboraviti ono što se dogodilo.

„Konflikti i zločini, koji su se kod nas dogodili tokom Drugog svetskog rata i koje smo pokušali da zaboravimo, vodili su u novu ratnu katastrofu 90-tih godina."

Pannon RTV

Na molbu subotičke Jevrejske opštine među onima koji su govorili na skupu bio je i Ištvan Bodžoni. Naglasio je da kada bi umeli da učimo iz holokausta i svega što je dovelo do njega, onda bi verovatno više cenili mir, bezuslovno razumevanje, život i reč Svemogućeg.

„Zlosutna senka holokausta još je tu među nama. I ne preti samo jevrejskom narodu. Kao što su u istoriji, na primer u nekadašnjem Sovjetskom Savezu milioni ljudi nestajali za kratko vreme, tako smo i sada svedoci surovom uništavanju ljudskih vrednosti – negiranju prava na život, na slobodu na nacionalnu kulturu, na jezik,  običaje, veru, prava na nacionalni identitet."

Pannon RTV

Na spomenik žrtvama holokausta u dvorištu Sinagoge vence su položili između ostalog predstavnici grada Subotice, Saveza jevrejskih opština Srbije, Mađarskog nacionalnog saveta, generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, kao i predstavnici Saveza jevrejskih opština Mađarske.

jevreji
Subotica

Najnovije

Najčitanije