Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Sećanje na kralja Svetog Stefana u Apatinu

2020.08.19
16:37
2020.08.19
17:17
Forrás
Pannon RTV
Mađari u zapadnoj Bačkoj su ponosni na bistu Svetog Stefana u Apatinu, postavljenu pre devet godina.
Pannon RTV/Szalai Adrián

U zapadnobačkom Apatinu danas je održan skup u znak sećanja na osnivanje države i osnivača države i samog grada, kralja Svetog Stefana. Nakon kratkog prigodnog programa Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, kao i predstavnici zapadnobačke organizacije te stranke, položili su vence na spomenik Svetom Stefanu u Apatinu.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Bista Svetog Stefana u Apatinu, podignuta 2011. godine, predstavlja ponos Mađara u zapadnoj Bačkoj. Bista je delo vajara Atile Varge iz Gedelea u Mađarskoj. Postavljena je uz podršku matične zemlje, Opštine Apatin, Udruženja „Abraham Pal" i brojnih pojedinaca – podsetila je Ilona Pelt, predsednica zapadnobačke okružne organizacije SVM-a. „Ovaj današnji događaj je važan za Apatinske Mađare, da položimo vence, da se sećamo na našeg državotvorca, kralja Svetog Stefana, da ih osnaži u njihovom identitetu, opstanku i razvoju, u to sam gotovo sigurna."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Činjenica da je bista Svetog Stefana postavljena u Apatinu pre devet godina, znači mnogo za zapadnobačke Mađare - naglasila je Timea Lenert Moger, pisac iz Doroslova. „Ove godine, zbog date situacije, Apatin je postao odabrano mesto za zapadnobačku i, u neku ruku, i za centralnu proslavu, i mi smo veoma ponosni što smo danas ovde i definitivno će ojačati ove male zajednice u zapadnoj Bačkoj činjenica da Apatin takođe ima jednu tako značajnu uspomenu."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Jedan od naših najlepših spomenika Svetom Stefanu nalazi se u Apatinu - rekao je Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je dodao: od posebnog je značaja što je ovogodišnja komemoracija organizovana u zapadnobačkom rasejanju. „Na naš nacionalni praznik prenosimo i poruku da je on tada, kada je proglašen za sveca, ostavio kao zaostavštinu da svuda mora da postoji red, treba stvoriti red u svetu, treba stvoriti red u glavama, treba znati gde želimo da idemo, jer bez toga nema razvoja, nema budućnosti."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Istorijski dokumenti takođe svedoče o tome da je Apatin osnovao Sveti Stefan - naglasio je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a je rekao: Sveti Stefan nije svetac samo za Mađare, već i za pravoslavce i za zapadne hrišćane. „To poštovanje, koje mi imamo prema njemu, gotovo da se može opipati, osetiti i među Srbima i Slavenima. Kod nas je možda izraženije, sigurno je izraženije, jer je osnovao našu državu. Ta država je na kraju krajeva obuhvatala i ovo područje gde mi renutno nalazimo, ovaj vojvođanski kraj."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Kod biste je održan i prigodan program. Mlada, talentovana devojka iz Kupusine, Čila Molnar, otpevala je himnu. Nakon toga, je mešoviti hor Kulturno-umetničkog društva „Jožef Atila" iz Svilojeva, pevanjem evocirao uspomenu na Svetog Stefana.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Nakon kratkog programa su Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta i predstavnici zapadnobačke okružne organizacije SVM-a, položili vence na bistu kralja Svetog Stefana u Apatinu.

Apatin
Sveti Stefan
sećanje
bista
Ištvan Pastor
Jene Hajnal

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.