Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sećanje na nedužne žrtve u Bečeju

2019.01.27
21:49
2019.01.28
09:30
Forrás
Pannon RTV
Pre 77 godina je u raciji u Bečeju živote izgubilo preko dve stotine Srba, Jevreja i Roma.

Danas su se u Bečeju prisećali nedužnih žrtava racije iz 1942. godine, koja je započela čitanjem preko dve stotine imena. Ova imena uklesana su u mermerne table na mestu gubilišta.

Prema rečima gradonačelnika Dragana Tošića narodi koji ovde žive treba da se ih se zajedno sećaju. Višenacionalna Vojvodina i višenacionalni Bečej treba da se na taj način prisećaju godišnjice ovog zločina, jer nas vezuje viševekovni zajednički život na ovom području, i kada je reč o mržnji i njenoj osudi – kazao je gradonačelnik Tošić.

Pannon RTV

Predsednik Saveza boraca Bečeja Milan Bašić se u svom govoru podsetio na dešavanja od pre 77 godina rekavši da je važno i da se istakne kako u Kovilju zahvaljujući jednom humanom i dobronamernom mađarskom oficiru Lajošu Dunafalviju tamo nije došlo do racije.

Na mestu sećanja su na na komemoraciji Jevreji, Srbi, Romi i Mađari zajedno pognuli glave pred žrtvama. Predstavnik Saveza jevrejskih verskih opština Ivan Ujhazi je rekao da je za mlade verovatno najvažnija poruka ovog javnog časa da nauče koliko duboko može da potone ljudskost ukoliko je ona vođena rasnom, nacionalnom i verskom mržnjom.

Komemoracija je završena obredom i polaganjem venaca.

sećanje
nedužne žrtve
racija

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!