Ugrás a tartalomra
MTI/Kovács Tamás

Sećanje na revoluciju i borbu za slobodu 1956. godine

2019-10-23
12:48
Forrás
Pannon RTV
Uz vojne počasti i prisustvo Lasla Kevera, predsednika Mađarskog parlamenta, jutros je u Budimpešti podignuta državna zastava na 63. godišnjicu revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.

Uz vojne počasti, u prisustvu Lasla Kevera, predsednika Mađarskog parlamenta, u sredu ujutro je ispred zgrade Parlementa, na trgu Lajoša Košuta podignuta nacionalna zastava povodom 63. godišnjice revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.  Zastavu je uz intoniranje Nacionalne himne podigla Garda mađarske vojske. Ovaj značajan događaj upotpunili su Vojni orkestar i Nacionalna konjička jedinica. Ceremoniji su, pored više članova Vlade, prisustvovali i predstavnici vojnih i državnih organizacija i više članova diplomatskog kora. Na dve strane glavnog stepeništa Parlamenta, u prozorima, istaknute su zastave sa rupama, simbol revolucije. 

Povodom godišnjice, organizuju se brojne komemoracija širom zemlje i u inostranstvu. Na novom javnom groblju Rakoškerestur, kod parcele 301, održava se celodnevna komemoracija bez protokola. Uveče u 19 časova planiran je Koncert slobode u parku Milenariš (Millenaris). Premijer Mađarske Viktor Orban održaće svečani govor na Muzičkoj akademiji.

Na prvom zasedanju, prvog slobodnog parlamenta nakon promene režima, 2. maja 1990.godine, prvim zakonom je sačuvano sećanje na revoluciju i borbu za slobodu 1956.godine, a 23. oktobar je proglašen nacionalnim praznikom.

revolucija '56
Budimpešta
Laslo Kever

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije