Ugrás a tartalomra
MTI/Kovács Tamás

Sećanje na revoluciju i borbu za slobodu 1956. godine

2019.10.23
12:48
Forrás
Pannon RTV
Uz vojne počasti i prisustvo Lasla Kevera, predsednika Mađarskog parlamenta, jutros je u Budimpešti podignuta državna zastava na 63. godišnjicu revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.

Uz vojne počasti, u prisustvu Lasla Kevera, predsednika Mađarskog parlamenta, u sredu ujutro je ispred zgrade Parlementa, na trgu Lajoša Košuta podignuta nacionalna zastava povodom 63. godišnjice revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.  Zastavu je uz intoniranje Nacionalne himne podigla Garda mađarske vojske. Ovaj značajan događaj upotpunili su Vojni orkestar i Nacionalna konjička jedinica. Ceremoniji su, pored više članova Vlade, prisustvovali i predstavnici vojnih i državnih organizacija i više članova diplomatskog kora. Na dve strane glavnog stepeništa Parlamenta, u prozorima, istaknute su zastave sa rupama, simbol revolucije. 

MTI/Kovács Tamás

Povodom godišnjice, organizuju se brojne komemoracija širom zemlje i u inostranstvu. Na novom javnom groblju Rakoškerestur, kod parcele 301, održava se celodnevna komemoracija bez protokola. Uveče u 19 časova planiran je Koncert slobode u parku Milenariš (Millenaris). Premijer Mađarske Viktor Orban održaće svečani govor na Muzičkoj akademiji.

MTI/Kovács Tamás

Na prvom zasedanju, prvog slobodnog parlamenta nakon promene režima, 2. maja 1990.godine, prvim zakonom je sačuvano sećanje na revoluciju i borbu za slobodu 1956.godine, a 23. oktobar je proglašen nacionalnim praznikom.

revolucija '56
Budimpešta
Laslo Kever

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.