Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sećanje na revoluciju iz '56-te u Subotici

2018.10.24
07:02
2018.10.24
07:13
Forrás
RTV Pannon
23. oktobra Mađari širom sveta obeležavaju 62 godišnjicu od revolucije i borbe za slobodu 1956.

Centralna svečanost u Vojvodini, održana je u Subotici, na sceni „Jadran". Na svečanosti je Mikloš Kašler, ministar za ljudske resurse Mađarske rekao: Vojvodina je dobijala istorijske udarce, ali danas ovdašnji Mađari tvore jednu od najsnažnijih mađarskih zajednica. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara govorio je i o važnosti opstanka i održavanja.

Subotička scena „Jadran" bila je domaćin centralne svečanosti Saveza vojvođanskih Mađara. Događaju je prisustvovao i ministar Ministarstva za ljudske resurse Mađarske. Mikloš Kašler je u svom govoru naglasio: Mađari su u proteklim vekovima opstali zahvaljujući svom nacionalnom identitetu i hrišćanskim korenima. Podvukao je: na 23. oktobar se i izvan granice Mađarske podsećamo tako da svi doživimo herojske dane i tragediju, kada je sovjetska gvozdena čizma privremeno zbrisala slobodu Mađarske.

Pannon RTV

„Mađari nisu dugo trpeli lance. Hiljade, desetine hiljada naših sunarodnika borilo se i dalo svoj život za domovinu i za celokupno mađarstvo. Zahvaljujući tome smo opstali, ostali smo snažni i unutar i izvan granica" rekao je Mikloš Kašler, ministar za ljudske resurse Mađarske.

Mikloš Kašler govorio je i o sudbini vojvođanskih Mađara. Izjavio je: Vojvodina je trpela udarce istorije – Trianon, Titove partizane, jugoslovenski šovinizam, krvavi raspad države južnih Slovena. Dodao je: i političko rukovodstvo zemlje matice u jednom trenutku okrenulo se od vojvođanskih Mađara.

„Danas tvorite jednu od najsnažnijih mađarskih zajednica. Sa srpskim prijateljima i srpskom državom zajedno gradimo našu budućnost za 21. vek. Zajednički cilj je jačanje Evrope na snažnim, tradicionalnim vrednostima" rekao je Mikloš Kašler, ministar za ljudske resurse Mađarske.

Mikloš Kašler uverio je vojvođanske Mađare da dok je na čelu Mađarske vlada koja želi da predstavlja sve Mađare na svetu, mogu da mu se obrate sa punim poverenjem i da računaju na pomoć i podršku.

Pannon RTV

Na svečanosti Ištvan Pastor podsetio se na izreku da nam vreme pomaže da ne izgubimo pred očima svoje cilljeve. Da ponovo, iznova stanemo na svoje noge, da ni lični problemi, ni zablude koje se dešavaju na nivou opština ili zajednice, ni nacionalne tragedije, niti nepravde koje nas se dotiču, ne smeju da nam oduzmu veru i ubeđenje, izjavio je predsednik SVM-a. Prethodni period je pokazao da mađarska '56-ta nije završena ni u nacionalnim okvirima, ni u međunarodnim odnosima.

„Kada sada od snažnih evropskih država slušamo rečenice kojima nas upućuju i demonstriraju nadmoć, obuzima nas takvo osećanje, kao da Evropa nije i naša domovina, kao da ni iz daleka ne poznajemo osnove pravosuđa, kao da je za Poljake, Čehe, Slovake i Mađare nepoznat pojam hrišanskog zajedništva i solidarnosti", rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Ne treba se čudi da na oltaru evropejstva nisu spremni da žrtvuju sopstvenu nezavisnost, dodao je Pastor. Rasprave o istoriji, pregovori koji će odrediti budućnost za naredne decenije: „Mađarska '56-ta govori o slobodi, o ljudskom životu, o pravu izbora. O tome da svaka nacija ima pravo da slobodno odluči kako želi da živi, govori o tome da se ne prihvata diktat velikih sila, da ne mogu strane trupe biti stacionirane u zemlji. Mađarska '56-ta nas uči da postoje trenci kada je potrebno domovinu staviti iznad svega, kada nije moguće ideološki se deliti levo ili desno, i kada je jedino moguće i obavezno stati samo uz državu, uz naciju".

Pannon RTV

Kamerno pozorište iz Sente pripremilo je program „Plamenovi slobode" u režiji Johana Visera koji je usledio nakon svečanih govora.

revolucija iz '56-te
Subotica
23. oktobar
sećanje
Jadran
Pásztor István
Mikloš Kašler

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.