Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Sećanje na žrtve Racije 1942. godine u Bečeju

2020.01.03
19:13
Forrás
Pannon RTV
Nakon parastosa u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, na centralnom gradskom trgu održan je pomen sa govorima i polaganjem venaca u znak sećanja na nevine žrtve.

Centralni pomen u Bečeju, u znak sećanja na žrtve Racije 1942. godine u južnoj Bačkoj počeo je parastosom u Hramu Svetog velikomučenika Georgija. Nakon parastosa, Isak Asijel, vrhovni  rabin Jevrejske zajednice u Srbiji je na glavnom trgu održao je molitvu za mrtve: "Zlo se krije, istina je krhka i mi moramo da težimo ka tome da ostanemo humani."

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Dragan Tošić, gradonačelnik Bečeja je u svom govoru podsetio na to da su u januaru 1942. godine mađarske okupacione snage streljale oko 4.000 srpskih, jevrejskih i romskih nedužnih ljudi. Naglasio je: „Sve ove žrtve deo su naše istorije i našeg grada, gde ljudi različitih religija i nacionalnosti žive u miru i razumevanju. Nikada nećemo zaboraviti jedno od najtežih poglavlja u našoj istoriji, posebno zato što imamo odgovornost da podučavamo buduće generacije o toleranciji i miru kako se ta užasna ideologija nikada ne bi ponovila. "

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Od 2017. godine, Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve organizuje centralni pomen žrtvama Racije u saradnji sa Pokrajinskom vladom.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade: „Mržnja nikada više ne može pobediti ljubav, a zločin nikada ne može biti oruđe u političke ili druge svrhe. Samo čineći to možemo prestati brojati sopstvene žrtve i žrtve drugih i tek tada možemo očistiti svoju duše od mržnje i isključivosti i tek tada možemo postati bolji ljudi. "

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Na komemoraciji je u ime Pokrajinske skupštine venac položio predsednik Ištvan Pastor sa zamenicima, a vence su položili i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, gradonačelnik Dragan Tošić, Gabor Palinkaš, ispred Mađarske ambasade u Beogradu i Božidar Vojinović, predsednik Memorijalnog društva "Racija 1942".

racija
Bečej
Igor Mirović
Dragan Tošić
Isak Asijel

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!