Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Sećanje na žrtve racije u Bečeju

2021.01.27
18:20
2021.01.27
19:39
Forrás
Pannon RTV
Pre 79 godina u raciji u Bečeju život je izgubilo blizu 250 Srba, Jevreja i Roma. Danas je sećanje na nevine žrtve održano na mestu tragedije, na obali Tise.

Prisećanjem na tragične događaje od pre 79 godina, i čitajući imena gotovo 250 žrtava, započelo je sećanje na žrtve racije u Bečeju, ispred mermernih ploča postavljenih na obali Tise.

Pannon RTV/Rácz László

Prema rečima zamenice gradonačelnika Svetlane Vuletić, upoznavanje istine je uslov za postizanje mira.

„Ne možemo skrenuti pogled sa istorije. Mi smo danas ovde, zajedno, zbog poverenja. Pored poverenja, neophodna je bila iskrena želja i nada, da smo kao ljudi različitih nacija i religija spremni da zajedno pognemo glave u znak sećanja na žrtve i da ne verujemo u višedecenijsku demagogiju, na osnovu koje je zločina kolektivan. Zločin uvek ima lice, samo saosećanje i sećanje na žrtve mogu biti zajednički."

Pannon RTV/Rácz László

O okolnostima tragedije govorila je Jelena Češljević u ime bečejske organizacije Udruženja boraca, a potom je Dejan Stanojev, arhijerejski namesnik Crkvene opštine Bečej održao liturgiju u znak sećanja na stradale. Za njihovo duhovno spasenje, molitve su govorili i Laslo Furderer, župnik Rimokatoličke crkve, odnosno Robert Kovač, u ime Saveza jevrejskih opština Srbije.

Robert Kovač, predmolitelj, Jevrejska opština Subotica: „Nije važan broj dana, nije važna učestalost komemorativnih skupova, nego treba naučiti da se tako nešto više ne dogoditi. Ali čovek uvek zaboravi da bude čovek, uvek zaboravi da bude svetac, i praktično je istorija čovečanstva uvek zaborav. Moramo se uvek podsećati toga da se uvek nešto dešava, čak i sada, neprestano se događaju slični masakri, ne iste razmere, ali rezultat je isti. Jer ako je i jedna osoba izgubljena, ne znamo šta se može izgubiti, možda i ceo svet."

Pannon RTV/Rácz László

Komemoracija je završena polaganjem venaca. Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, venci su položeni na mermernoj ploči koja podseća na sinagogu u Bečeju, srušenu 1962-e godine i bivšu jevrejsku školu.

Bečej
racija
sećanje

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!