Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Sećati se treba svega na šta možemo da budemo ponosni

2021.11.20
19:18
2021.11.20
19:27
Forrás
Pannon RTV
Velika sala Mađarskog kulturnog udruženja „Petefi" u Zrenjaninu u petak uveče bila je ispunjena do poslednjeg mesta, jer su mnogi došli da sretnu i čuju Zrenjanince koji žive u Novom Sadu.
Pannon RTV/Lukács Attila

Zrenjanin je dugo bio centar kulturnog života Mađara u Banatu. Ova vremena nije moguće vratiti, ali treba se prisećati svega na šta možemo da budemo ponosni – smatraju učesnici niza programa koji se odvija pod nazivom „Susretanja u ulici Uri".  Prisećanja i susreti na poznate Zrenjanince cilj je i ovih dešavanja koju je pokrenula grupa članova.

U programu su učestvovali Jožef Klem, novinar, Ferenc Nemet, istoričar umetnosti, Pal Lephaft, karikaturista, Peter Hajnerman, bibliotekar u penziji, Valentin Vencel glumac, kao i u muzičkom delu programa Subotičanin Miroslav Jovančić, violinista koji se takođe vezuje za grad na Begeju.

„Nismo očekiveli da će među Zrenjanincima ovakav dobar odjek imati inicijativa koju je pokrenulo petoro osoba, da pokušamo da malo oživimo kulturni život Zrenjanina. Da ovamo dovedemo takve osobe, vredne i zanimljive, koje hoće i umeju nešto da kažu Mađarima u Vojvodini. I koji i o Zrenjaninu mogu da kažu vredne i zanimljive stvari. Ovo nam je bilo tek prvo predavanje da se predstavimo" kaže Jožef Klem, zamenik direktora RTV-a Vojvodine.

Pannon RTV/Lukács Attila

Uri ulica - sadašnja ulica Petefi – ima dugu i bogatu istoriju. O tome je govorio Ferenc Nemet, istoričar umetnosti. Na njenom uglu je najznačajnija kulturna ustanova ovdašnjih Mađara, sedište Mađarskog kulturnog udruženja „Petefi". Ovde je bila i kuća Agoštona Debreceni Baranja, koji je napisao prvu istoriju južne Mađarske, ali i nekadašnja Pleic štamparija.

„Kuća Agoštona Baranja i Pleic kuća više ne postoje. Samo virtuelno. Moja primedba je bila, odnosno predlog, da ne zaboravimo ove kulturne vrednosti. Sada sa četrdeset godina iskustva i trideset i nešto objavljenih knjiga mogu da potvrdim da imamo mnogo više kulturnih i umetničkih vrednosti nego što ih smo ih svesni" rekao je Ferenc Nemet, istoričar umetnosti.

Na razgovorima se čulo i da neprestano treba da se vraćamo onim značajnim ličnostima i vrednostima iz istorije umetnosti. Na one na koje možemo da budemo ponosni.

Pal Lephaft, karikaturista „Mađar  soa" u penziji kaže: „Ili su izgradili ime, ili su gradili. U tom slučaju, kada oni odu iz našeg sećanja, u stvari nestaju cigle iz njihovih građevina. I naše prisustvo, naše stanje, naše kulturno postojanje, počinje da se urušava. Zbog toga treba da vodimo računa o našim sugrađanima, sunarodnicima koji su pre nas mnogo stvarali i ne smemo da ih zaboravimo. Mislim da je to naš cilj u ovom trenutku."

Pal Lephaft je sinu Lajoša Englera, prošle godine preminulom novinaru, predao crtež izabranika košarkaške reprezentacije. Gost programa 3. decembra biće Katalin Sili, poverenica premijera Mađarske.

Petefi
Zrenjanin
Novi Sad
Jožef Klem
novinar
Ferenc Nemet
istoričar umetnosti
Pal Lephaft
karikaturista
Peter Hajnerman
bibliotekar

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:32

Najjeftinija cigareta koštaće 290 dinara

U Srbiji ponovo poskupljuju cigarete. Razloga za to je usklađivanje sa standardima Evropske unije. U prodavnicama se narednih dana uvode novi cenovnici, ali je nekoliko pušača već danas prijavilo da su za cigare platili deset dinara više.
18:01, Frissítve: 17:09

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.