Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel, Varga Dániel

Segedinski đaci u poseti Subotici

2019-06-08
18:26
Forrás
Pannon RTV
25 đaka iz Segedina obišlo je najlepše građevine secesije u Subotici, istovremeno 25 subotičkih đaka je otputovalo u Segedin u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Mađarske i Srbije.

Program je realizovan u zajedničkoj organizaciji Turističke organizacije Grada Subotice i Turističke organizacije Segedina.

Prva stanica programa pod nazivom “Tajne secesije u Subotici” bila je Gradska kuća. Deca su sa velikim interesovanjem posmatrala neobične forme i šare. Oliveru Jas, učeniku iz Segedina ova građevina se svidela najviše: “Svidela mi se naročito zbog svoje impozantne veličine i lepog ukrašavanja.”

Posle gradske kuće, grupa učenika je posetila Sinagogu u Subotici. Arhitekti iz Budimpešte Marcel Komor i Deže Jakab dosanjali su ovu građevinu u stilu mađarske secesije. Učenica Žofis Kiri iz Segedina bila je oduševljena: “Veoma mi se dopada. Sa jedne strane zbog priče o orguljama. Zanimljivo je kako se izgubila, bila je ukradena pa su je našli.”

Vrlo dobra je prilika za decu da upoznaju gradove izvan granica – rekla je Timea Molnar, nastavnica koja je dopratila đake iz Segedina. Smatra da je jedinstvena inicijativa da se deca i u praksi upoznaju sa karakteristikama secesije. “Mislim da će informacije koje ovde dobijaju na licu mesta mnogo bolje zapamtiti. Bolje je videti stvari u prirodi nego pokazati nešto na slici. Očigledno im to nije toliko zanimljivo. Smatram da je ovaj program veoma koristan.”

Glavni cilj projekta je promovisanje secesijskog nasleđa Subotice i Segedina i pružanje podrške aktivnostima koje su usmerene ka prekograničnim destinacijama. U okviru programa u nedelju stiže sledeća  grupa učenika iz Segedina. Oni će posetiti Zoološki vrt na Paliću, gde će prisustvovati secesijskoj radionici.

Segedin
Subotica
secesija
đaci

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Jaka kiša i grad u Subotici

Oko 14 časova nebo se otvorilo nad Suboticom. Jak pljusak praćen gradom i olujnim vetrom trajao je oko pola sata.

Obilne kiše u ponedeljak

Hladni front sa kišama i pljuskovima na naše područje stiže u ponedeljak. Meteorolozi kažu da tokom dana treba računati na mestimične obilne padavine.