Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel, Varga Dániel

Segedinski đaci u poseti Subotici

2019-06-08
18:26
Forrás
Pannon RTV
25 đaka iz Segedina obišlo je najlepše građevine secesije u Subotici, istovremeno 25 subotičkih đaka je otputovalo u Segedin u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Mađarske i Srbije.

Program je realizovan u zajedničkoj organizaciji Turističke organizacije Grada Subotice i Turističke organizacije Segedina.

Prva stanica programa pod nazivom “Tajne secesije u Subotici” bila je Gradska kuća. Deca su sa velikim interesovanjem posmatrala neobične forme i šare. Oliveru Jas, učeniku iz Segedina ova građevina se svidela najviše: “Svidela mi se naročito zbog svoje impozantne veličine i lepog ukrašavanja.”

Posle gradske kuće, grupa učenika je posetila Sinagogu u Subotici. Arhitekti iz Budimpešte Marcel Komor i Deže Jakab dosanjali su ovu građevinu u stilu mađarske secesije. Učenica Žofis Kiri iz Segedina bila je oduševljena: “Veoma mi se dopada. Sa jedne strane zbog priče o orguljama. Zanimljivo je kako se izgubila, bila je ukradena pa su je našli.”

Vrlo dobra je prilika za decu da upoznaju gradove izvan granica – rekla je Timea Molnar, nastavnica koja je dopratila đake iz Segedina. Smatra da je jedinstvena inicijativa da se deca i u praksi upoznaju sa karakteristikama secesije. “Mislim da će informacije koje ovde dobijaju na licu mesta mnogo bolje zapamtiti. Bolje je videti stvari u prirodi nego pokazati nešto na slici. Očigledno im to nije toliko zanimljivo. Smatram da je ovaj program veoma koristan.”

Glavni cilj projekta je promovisanje secesijskog nasleđa Subotice i Segedina i pružanje podrške aktivnostima koje su usmerene ka prekograničnim destinacijama. U okviru programa u nedelju stiže sledeća  grupa učenika iz Segedina. Oni će posetiti Zoološki vrt na Paliću, gde će prisustvovati secesijskoj radionici.

Segedin
Subotica
secesija
đaci

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Pokloni za trojke na Paliću

Tivadar Bunford posetio je danas trojke, a predsednik Skupštine grada u posetu bebama na Paliću nije otišao praznih ruku.