Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Senta: Gradskoj kući se uskoro vraća stari sjaj

2019-10-22
22:09
Forrás
Pannon RTV
Izgrađena pre više od 100 godina u stilu secesije, zgrada će uz opštinsku i državnu podršku ponovo zasjati novim sjajem.

Pored toga, planirana su dalja renoviranja uz finansijsku podršku opštinskih vlasti i nadležnog ministarstva.

Opština Senta priprema se za treću fazu obnove gradske kuće – rekao je gradonačelnik. Preostali deo, to jest leva fasada ostaje da se završi. U prethodnim fazama, zahvaljujući dugogodišnjem radu, kupola i desna strana fasade su vraćene u prvobitno stanje.

Rudolf Cegledi, gradonačelnik Sente: “Ova investicija, dobijena na poslednjem konkursu, iznosila je 12 miliona dinara, uključujuću i porez. Polovinu toga, 6 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo i sve je kompletno vraćeno u prvobitno stanje, a to je povrat starog sjaja jedne od najlepših građevina u našem gradu.”

Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara smatra da je nadležno ministarstvo obavilo i obavlja važan posao ne samo za vojvođanske Mađare, već i za razvoj pokrajine: “Zahvaljujući dobrim idejama, Senta može da dobije važne iznose iz republičkog budžeta važne za realizaciju razvojnih ideja. To je više stotina miliona dinara, gledajući nekoliko godina unazad. Mislim da je mnogo više, nego bilo kada u prethodnom periodu. Ovo zahteva i vladajuću ulogu Saveza vojvođanskih Mađara, jer to rezultira lakše otvaranje vrata.”

Opština Senta je uzorna jer se stvaraju ne samo odlične razvojne ideje. Ono što je najvažnije, ove ideje su ostvarive – naglasio je tokom svoje posete Branko Ružić, ministar državne i lokalne uprave. “Nastavljamo dobru saradnju, da Senta ostane ono što je uvek bila. Ne samo kulturno i ekonomski, postao je i sportski centar u ovom delu Vojvodine, trenutno se igra super liga u fudbalu u Senti. Takođe smatram da Senta koristi svoje turističke mogućnosti na najbolji mogući način i važno je da značajne domaće i inostrane kompanije ovde rade.”

Opština Senta uspešan je dobitnik konkursa za elektronsku rekonstrukciju svečane sale Gradske kuće, koju realizuje od 720 hiljada dinara. Zahvaljujući novoj tehnologiji, nije modernizovan samo sistem glasanja koji koristi skupština, nego će se obezbediti i prevođenje.

Senta
Gradska Kuća
Rudolf Cegledi
Balint Pastor
Branko Ružić

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.