Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Sentandreja popularna među mađarskim turistima

2021.07.28
19:08
2021.07.28
19:16
Forrás
Pannon RTV
Mađarski turizam trpi štetne uticaje epidemije kovida.
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Ne trpi samo glavni grad Mađarske Budimpešta negativne uticaje epidemije kovida, već i gradovi iz okoline, a to je slučaj i sa Sentandrejom. Međutim, ipak svemu uprkos ima dosta mađarskih turista i Mađara van Mađarske koji dolaze ovde.

Sentandreja leži na okuci Dunava, ima 29 hiljada stanovnika i turisti dolaze tokom cele godine. Budimpešta je blizu, lako se dolazi kolima, budimpeštanskim električnim šinskim prevozom, autobusom.

Prema rečima turiste Aniko Nađne iz Debrecena posetioce zapravo privlači kultura naselja, male ulice sa svojom atmosferom, restorani i atrakcije. Ona dodaje da je bila ovde pre tri nedelje, ali je poseta bila kratka pa je odlučila da dođe sama i razgleda.

Jedno od omiljenih mesta je sedište episkopije Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj. Turista Ferenc Roža iz Transilvanije kaže da su se detaljnije razgledali, a jedna dama je pričala o istoriji i prošlosti naselja i crkve.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Sentandreja ima i mnogo poslastičarnica, a jedna od njih radi još od 1954. godine i sladoled prave po tradicionalnom receptu. Vlasnik Zoltan Ostar se žali da nije bilo lako opstati nakon prošlogodišnje epidemije. Kaže da se sada oslanjaju na domaće turiste, koje ne zanima toliko Budimpešta.

Voditeljka kancelarije za turističke informacije Agneš Lerinc kaže da je epidemija dobro došla u smislu da ima mnogo više domaćih turista nego ranije, mala prenoćišta su uvek puna i zainteresovanje je veliko. Ipak, svi su morali da dobro razmisle kako da nađu nove ideje da privuku turiste, te su se uspešno prilagodili novoj situaciji.

Ugostitelji se nadaju da će nagodinu ipak biti više turista iz inostranstva.

Sentandreja
turisti

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.