Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Seoska služba u Vojvodini uspešna

2019-11-08
20:19
2019-11-08
20:24
Forrás
Pannon RTV
Sledeće godine planirano proširenje seoske službe u Vojvodini za oko 30 procenata – rekao je danas Ištvan Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je naglasio da će u nekim naseljima proširivati seosku službu i povećati teritorijalnu pokrivenost. Na današnjoj konferenciji za štampu takođe je dat izveštaj o četvorogodišnjem funkcionisanju sistema i  o prikupljenim sredstvima na seriji koncerata Zoltana Mage, koja se ovih dana prosleđuje u kancelariju CMH i krajnjim korisnicima.

Uskoro dolazi zima, a saradnici seoske službe su spremni za nove zadatke i u ovom periodu. Normand Nemedi je saradnik seoske službe  Hajdukova, Šupljaka i Bačkih Vinograda već 4 godine, od samog početka: „Nedeljno obilazim 30 ljudi, dnevno obiđem šestoro korisnika. Do sada je bilo košenje trave, cepanje drva, nabavka, pripremamo se za zimu.”

Služba radi 4 godine. Dvadeset saradnika opslužuje 50 naselja u 17 opština. Tokom 4 godine realizovano je oko 175 hiljada usluga tokom 74 hiljada poseta. Ovo uključuje sve, od košenja trave, cepanja drva za ogrev, kupovine namirnica, nabavke lekova pa do prevoza korisnika do lekara. Sistem trenutno ima 753 korisnika. Stručnu podršku obezbeđuje Karitas iz Subotice.

Gabor Ric, direktor Karitasa u Subotici: „Pružamo personalizovanu pomoć potrebnu starijim osobama i to pokušavamo da rešavamo. Zavisi od toga da li saradnici izlaze svaka dva dana, nedeljno, mesečno ili višemesečno, a postoji i sezonska pomoć, kada se pruža jedna vrsta pomoći u jedno, a druga vrsta u drugo godišnje doba.”

Sistem će se proširiti na više naselja u opštini Kanjiža, Novi Kneževac, Senta i Čoka i na teritoriji grada Kikinda, a služba bi se pokrenula i u Temerinu i Budisavi – najavio je Ištvan Pastor, predsednik SVM: „Radimo na osiguranju potrebnih finansijskih sredstava da obezbedimo proširenje. Ja se nadam, da ćemo početkom sledeće godine moći ova proširenja da realizujemo.”

Predsednik SVM je spomenuo i seriju koncerata Zoltana Mage, koji je bio pokrovitelj akcije. Tokom dobrotvorne akcije, prikupljeno je 7,7 miliona dinara, odnosno oko 15,5 hiljada evra donacije: “Ponuda je bila da sredstva usmerimo korisnicima seoske službe. Prikupljen novac se ovih dana prosleđuje u CMH. Jedan od zadataka našeg današnjeg sastanka je da možemo razgovarati i saslušati ljude koji su iz dana u dan u stalnom kontaktu sa korisnicima, da vidimo kakva pomoć im je potrebna. Prikupljeni novac ćemo iskoristiti za podršku svih 753 ljudi.”

Mrežu seoske službe u Vojvodini realizuje SVM u saradnji sa kancelarijom CMH i Karitas, a uz podršku Vlade Mađarske.

seoska služba
Vojvodina
Ištvan Pastor
Gabor Ric

Slične vesti

Najnovije

16:44, Frissítve: 17:22

Ključ Balkana stigao u Suboticu

Morahalom danas obeležava dan Srbije, gde je pre tačno godinu dana na ovaj dan otvoren Srpski kulturni centar „Kolo". Tim povodom virtuelno je simobolični Ključ Balkana predat Subotici.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.