Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Seoske laste našle utočište kod porodice Terkelj

2022.06.25
17:55
2022.06.25
18:29
Forrás
Pannon RTV
U domaćinstvu porodice Terkelj iz Sajana se gnezdi većina seoskih lasta u Srbiji.

Time su pobedili na ovogodišnjem takmičenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Inače, Adrian Terkelj, koji se bavi stočarstvom, putem Panon televizije, se informisao o takmičenju pod nazivom „Domaćinstvo koje su laste izabrale", te je sa zadovoljstvom konstatovao da su ove godine oni pobednici.

U domaćinstvu porodice Terkelj iz Sajana nalaze se grupe seoskih lasta kojima je potrebna posebna pažnja i zaštita, koje su zbog blizine krava našle pravi dom na ovom porodičnom imanju. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je izbrojalo ukupno 71 lastavičje gnezdo, što ih čini pobednicima ovog takmičenja.

Adrian Terkelj, Sajan:
"Ne držim mačke, njihovog glavnog neprijatelja, mislim da nema bilo čega što ih može povrediti.
- Jeste li srećni što ste ove godine pobedili?
– Da, bio sam iznenađen, jako sam se obradovao.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Vojvodini trenutno postoje tri vrste lasta: seoske laste, gradske laste i bregunice. Prema rečima stručnjaka, ukidanjem malih domaćinstava, laste više neće naći mesto gde da se gnezde na našem području.

Jožef Gergelj, predsednik Upravnog odbora Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: "Srećom, još uvek postoje neka velika domaćinstva, kao ovde u Sajanu, kod porodice Terkelj, gde se mogu pronaći više od 100 pari lasta u velikoj štali. Ove velike farme važne su za fond lasta jer su im poslednje utočište, zadnja baza za laste."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Osnovna svrha takmičenja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je da se skrene pažnja javnosti na važnost zaštite lasta.

Milan Ružić, generalni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: „Verujemo da će ova akcija, koju smo ove godine organizovali šesti put, podići svest javnosti o ovom problemu i omogućiti regiji da upozna više ovakvih domaćinstava koji su pobednici u zaštiti ptica."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Inače, pobednik takmičenja kao glavnu nagradu dobija jednu tonu kukuruza.

Lasta
Sajan

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.