Ugrás a tartalomra

Seoski mađarski svinjokolj u Mihajlovu protekao je u dobroj atmosferi i dobročinstvu

2021.11.28
14:05
2021.11.28
16:34
Forrás
Pannon RTV
Mihajlovo je poznato po svojim vrednim baštovanima i proizvođačima žitarica. I u ovom selu, koje danas ima jedva šest do sedam stotina stanovnika, živi tradicija karakteristična za banatska naselja naseljena Mađarima. Jedan od njih je i svinjokolj.

U cilju očuvanja ove tradicije, juče je organizovan prvi Seoski mađarski svinjokolj u Mihajlovu.

Ljudi su se u ovom banatskom vrtlarskom okupili sa namerom da stvore tradiciju. Sa jedne strane, da se očuva atmosfera nekadašnjih svinjokolja, a sa druge da se organizuje skup za meštane Mihajlova, koji mnogo rade tokom čitave godine. Mališani su uživali u „maloj vatri" u dvorištu nekadašnje zadruge. Oni hrabriji su je i preskakali.

Erne Tot, predsednik Saveta MZ Mihajlovo: „Još uvek postoje tradicionalni svinjokolji. Tradicionalno, ali tako da se šurenje radi sa gasom, a ne slamom. Zato što slame više nema, jer nažalost u selu više nema stoke. Svinja takođe ima vrlo malo. Ali svinjokolje i pored toga, na ovaj noviji način, svi održavaju."

Ideja za ovaj događaj potekla je iz redova lokalnog fudbalskog kluba, u kome posle utakmica uvek analiziraju sve što se desilo na terenu.

Janoš Balint, organizator: „jako volimo takozvano „treće poluvreme", posle fudbalske utakmice. Kada uvek ugostimo, kako fudbalere, tako i sami sebe. Pasulj, paprikaš, ovčiji paprikaš, praseće pečenje, jagnjeće pečenje, piletina, pečena piletina. I tako smo odlučili da za 29. novembar, odnosno subotu ili nedelju kada nam odgovara, da se okupimo i napravimo jedan ovakav svinjokolj."

Posle šurenja, životinja od dvesta kilograma dospela je sto, a od njenog mesa je 38 kuvarskih ekipa pokušalo da napravi najukusniji svinjski paprikaš.

Rozalija Koso, Udruženje negovatelja starih običaja „Remus", Mužlja: „Prodinstamo luk, pa stavimo meso, i to raznu vrstu, da bude rebaraca, meso od plećke i od čistog buta. A nekada radimo čak i to, da kada skuvamo oborinu, dodamo još od jetre, srca, bubrega u paprikaš i dalje kuvamo. Dakle ima luka, raznog mesa, od različitih delova svinje, crvene paprike i krompira."

Organizovano je i takmičenje rakija, na koje je 47 izlagača poslalo 115 uzoraka, iz mnogih mesta u Srbiji.

Danijel Koso, organizator: „U Mihajlovu, kao i u drugim selima, postoji tradicija pečenja domaće rakije. Peku, od voća zavisi koja je cena, od toga koliko je rodilo. Ove godine je ovde manje išla dunja, kruška, grožđe, ali i u našem mestu peku dobru rakiju. Skoro svako domaćinstvo ima svoju, privatnu rakiju."

Manifestacija je organizovana skromnim sredstvima, ali su ipak dodeljene vredne nagrade, a imala je i dobrotvorni karakter. Prihod od prodaje svinjskog paprikaša usmeren je ka lokalnom fudbalskom klubu, a sredstvima od prodaje rakije i ukrasnih čaša, doprineće se lečenju jedne bolesne devojčice.

svinjokolj
Mihajlovo

Najnovije

18:30, Frissítve: 19:41

Danas je Svetski dan civilne zaštite

Civilna zaštita trebala bi da dobije veći značaj u spasilačkom sistemu i na polju civilne zaštite – izjavio je Milan Novaković, nakon sednice Kriznog štaba Južnobačkog okruga, održane povodom Svetskog dana civilne zaštite.
14:54, Frissítve: 16:44

Valentin Vencel o pozorištu, publici, planovima

U seriji tribina o pozorištu, uz gostoprimstvo Fondacije „Sekereš Laslo“ juče je održan razgovor sa Valentinom Vencelom, umetničkim direktorom Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta. Sa njim je razgovarala naša koleginica Andrea Hušnjak.

Najčitanije

Radovi na izgradnji puteva u Senti

Narednih meseci će, zahvaljujući pokrajinskoj podršci, biti asfaltirano još sedam ulica. Građani su zadovoljni zbog ovih investicija.