Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Seoski mađarski svinjokolj u Mihajlovu protekao je u dobroj atmosferi i dobročinstvu

2021.11.28
14:05
2021.11.28
16:34
Forrás
Pannon RTV
Mihajlovo je poznato po svojim vrednim baštovanima i proizvođačima žitarica. I u ovom selu, koje danas ima jedva šest do sedam stotina stanovnika, živi tradicija karakteristična za banatska naselja naseljena Mađarima. Jedan od njih je i svinjokolj.

U cilju očuvanja ove tradicije, juče je organizovan prvi Seoski mađarski svinjokolj u Mihajlovu.

Ljudi su se u ovom banatskom vrtlarskom okupili sa namerom da stvore tradiciju. Sa jedne strane, da se očuva atmosfera nekadašnjih svinjokolja, a sa druge da se organizuje skup za meštane Mihajlova, koji mnogo rade tokom čitave godine. Mališani su uživali u „maloj vatri" u dvorištu nekadašnje zadruge. Oni hrabriji su je i preskakali.

Erne Tot, predsednik Saveta MZ Mihajlovo: „Još uvek postoje tradicionalni svinjokolji. Tradicionalno, ali tako da se šurenje radi sa gasom, a ne slamom. Zato što slame više nema, jer nažalost u selu više nema stoke. Svinja takođe ima vrlo malo. Ali svinjokolje i pored toga, na ovaj noviji način, svi održavaju."

Pannon RTV/Lukács Attila

Ideja za ovaj događaj potekla je iz redova lokalnog fudbalskog kluba, u kome posle utakmica uvek analiziraju sve što se desilo na terenu.

Janoš Balint, organizator: „jako volimo takozvano „treće poluvreme", posle fudbalske utakmice. Kada uvek ugostimo, kako fudbalere, tako i sami sebe. Pasulj, paprikaš, ovčiji paprikaš, praseće pečenje, jagnjeće pečenje, piletina, pečena piletina. I tako smo odlučili da za 29. novembar, odnosno subotu ili nedelju kada nam odgovara, da se okupimo i napravimo jedan ovakav svinjokolj."

Posle šurenja, životinja od dvesta kilograma dospela je sto, a od njenog mesa je 38 kuvarskih ekipa pokušalo da napravi najukusniji svinjski paprikaš.

Pannon RTV/Lukács Attila

Rozalija Koso, Udruženje negovatelja starih običaja „Remus", Mužlja: „Prodinstamo luk, pa stavimo meso, i to raznu vrstu, da bude rebaraca, meso od plećke i od čistog buta. A nekada radimo čak i to, da kada skuvamo oborinu, dodamo još od jetre, srca, bubrega u paprikaš i dalje kuvamo. Dakle ima luka, raznog mesa, od različitih delova svinje, crvene paprike i krompira."

Organizovano je i takmičenje rakija, na koje je 47 izlagača poslalo 115 uzoraka, iz mnogih mesta u Srbiji.

Danijel Koso, organizator: „U Mihajlovu, kao i u drugim selima, postoji tradicija pečenja domaće rakije. Peku, od voća zavisi koja je cena, od toga koliko je rodilo. Ove godine je ovde manje išla dunja, kruška, grožđe, ali i u našem mestu peku dobru rakiju. Skoro svako domaćinstvo ima svoju, privatnu rakiju."

Manifestacija je organizovana skromnim sredstvima, ali su ipak dodeljene vredne nagrade, a imala je i dobrotvorni karakter. Prihod od prodaje svinjskog paprikaša usmeren je ka lokalnom fudbalskom klubu, a sredstvima od prodaje rakije i ukrasnih čaša, doprineće se lečenju jedne bolesne devojčice.

svinjokolj
Mihajlovo

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.