Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Setva krompira je u jeku

2019-04-08
17:54
Forrás
Pannon RTV
Sve više poljoprivrednika u severnoj Bačkoj gaji krompir. Kupci smatraju da je sada skup, a proizvođači da je cena realna.

Ilona Krištovac sa Palića smatra da je povrće skupo, a posebno korompir. Prema njenom mišljenju, u odnosu na penziju je skup. Cena krompira u odnosu na prošlogodišnju je za 50 posto skuplja. Proizvođači smatraju da krompir nije skup već da je ranijih godina bio jako jeftin. Na veliko se prodaje za 50 dinara, a na malo 70-90 dinara po kilogramu.

Proteklih godina su u severnoj Bačkoj gajili krompir na oko hiljadu hektara. Zahvaljujući sadašnjoj dobroj ceni će se on možda ove godine sejati na tri puta većoj povšini.

Sabolč Galgoci započinje sadnju krompira, on je poljoprivrednik sa Malih Pijaca i sa porodicom gaji krompir na oko 10 jutara. "U toku je sadnja, malo smo okasnili jer smo sadili voćke te je sadnja krompira u kašnjenju jednu-dve nedelje. To obično radimo u martu" – kaže Galgoci.

Krompir je iznikao na više mesta, pogotovo na folijarnim sistemima. Zbog ozbiljne suše je potrebno zalivanje. Ako prinos bude manji ili se zbog zalivanja povećaju troškovi, cena krompira mogla bi da bude još viša.

krompir
setva

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije