Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Severna Makedonija ima novu vladu

2022.01.17
13:28
Forrás
MTI
U nedelju kasno noću parlament Severne Makedonije izglasao je novu vladu levog centra. Novi premijer je Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

U zakonodavnom telu od 120 članova, 62 su glasala za novu vladu, dok je njih 46 bilo protiv. Uz SDSM u koaliciji je ostala albanska manjinska partija Demokratska unija za integraciju. Iz prethodnog sastava vlade Severne Makedonije 11 ministara zadržalo je svoje pozicije, a izabrano je devet novih ministara. Glasanje za novu vladu, i premijera usledilo je nakon što je prethodni premijer Zoran Zaev u decembru podneo ostavku nakon što je njegova stranka poražena na lokalnim izborima prošlog oktobra.

Dimitar Kovačevski je u svom govoru istakao da su premijeru preostale dve i po godine da osnaži zemlju. Za to vreme najveći naglasak želi da stavi na unapređenje ekonomije, podizanje zarada i penzija, povećanje stope zaposlenosti kao i započinjanje pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj Uniji. Osim toga, prema najavama, nova vlada želi da posveti veću pažnju suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, smanjenju birokratije kao i unapređenju zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Severna Makedonija
premijer
Zoran Zaev
vlada

Slične vesti

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.