Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sezona bostana u Budisavi

2020-08-07
18:21
2020-08-07
18:32
Forrás
Pannon RTV
Pre dve sedmice, lubenica je bila dvostruko skuplja nego lane, ali kako se vreme poboljšalo, više je roda, kvalitetniji je, a to je dovelo i do pada cene.

Kilogram lubenice pre dve sedmice koštao je 50 dinara, sada se već prodaje za 35 dinara. Proizvođači deo roda predaju na veliko, ali moguće ih je sresti i  kako pored puta prodaju svoj rod. „I ovde na ulici se može dosta prodati, dobra je godina. Ovde u selu mnogi nemaju lubenice, mi smo jedini, ovde na glavnom putu, i dosta prodamo i ovde. To nam mnogo znači, jer se ovde mogu skuplje prodati nego na veliko" kaže Gergelj Kalapati, proizvođač, Budisava.

Bračni par Tamaš iz Budisave gaji bostan već više od 30 godina. Na oko dva jutra proizvode različite vrste lubenica i dinja. „Sada smo se već uhodali, čak i deca, porodica je veća, i oni pomažu. Prodaja na pijaci ide, malo je zamorno, jer ko je tamo, mora biti tamo ceo dan, a drugi ovde kod kuće priprema robu za naredni dan.  Treba okupiti mušterije, to mnogo znači i doprinosi kvalitetu prodaje kada se upoznaju kupci" kaže Borbala Tamaš.

Početak ove godine nije pogodovao uzgoju. Na radost proizvođača i potrošača poslednjih sedmica situacija se okrenula na bolje, što je uticalo i na količinu roda i na kvalitet. „Ovo treba početi raditi još u martu, pod lejom, odnegovati rasad, jer mi  to prodajemo. Sada smo na žalost tu stigli u avgustu. Ali smo zadovoljni za sada" kaže Peter Tamaš.

Budisava je poznata po gajenju lubenica, ali se poslednjih godina sve manje njih bavi time. Danas, oranice svega tri ili četiri porodice prekriva vreža ovog ukusnog i zdravog voća.

Budisava
lubenica
cena
rod

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Korona ne miruje u Mađarskoj

Zvanični mađarski podaci o korona-virusu pokazuju da je u proteklih 24 časa umrlo osam, a zaraženo novih 894 mađarskih građana.

Indijanski kamp u Čantaviru

Indijanski kamp je napravio jedan stariji bračni par iz Čantavira, u njemu sa svim rekvizitima tipičnim za indijansku kulturu.