Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Sijarto: Centralna Evropa može se svrstati u pobednike novog poretka sveta

2020-07-07
17:57
2020-07-07
19:44
Forrás
Pannon RTV
Centralna Evropa može biti među pobednicima novog poretka sveta kao posledice epidemije korona virusa – rekao je Peter Sijarto na pres konferenciji ministara spoljnih poslova Višegradske grupe.

Mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova izjavio je: zbog pandemije brojne kompanije bile su prinuđene na zatvaranje pogona i u slučaju ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti može se postaviti pitanje optimalizacije proizvodnje, odnosno pitanje preorijentacije. U svetskoj utakmici koja će se razviti zemlje Višegradske grupe poseduju odgovarajuću osnovu, mudrom ekonomskom politikom i garantovanjem sigurnog privrednog okruženja mogu dospeti na stranu pobednika. Peter Sijarto je govorio i o ubrzavanju proširenja Evropske unije. Kako je rekao, EU treba da se proširi ukoliko u novom svetskom poretku želi da ima snažnu poziciju, zbog toga je potreban što brži prijem Srbije i Crne Gore.

„Mađarska smatra skandaloznim da pet severno i zapadno evropskih država sprečavaju otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom. Mi nastojimo da sa Srbijom otvorimo sva četiri pregovaračka poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna. Mi, koji živimo u susedstvu zapadnog Balkana tačno znamo da je dugoročna stabilnost na zapadnom Balkanu nezamisliva bez održavanja kredibiliteta evropskih integracija" rekao je Peter Sijarto, ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova, Mađarska.

Peter Sijarto
koronavirus
Centralna Evropa

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.

Ponovo radi bazen na obali Tise u Kanjiži

Nakon pauze od dve sedmice, ponovo je početkom nedelje otvoren bazen pored Tise. Sve je više posetilaca koji dolaze da se rashlade, iskoriste dobro vreme, prijatnu vodi i uređeni deo.