Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sijarto: Inovativnim rešenjima mogao bi se ubrzati granični saobraćaj

2019-10-13
17:43
2019-10-13
18:29
Forrás
Pannon RTV
Granica nas istovremeno povezuje ali i razdvaja – rekao je Peter Sijarto u emisiji TV Pannon “Subjektiv”.

Ministar spoljnih poslova i spoljne ekonomije Mađarske govorio je o problemima koji su prouzrokovani povremenim velikim zastojima na srpsko-mađarskim graničnim prelazima. Rekao je da bi inovativnim rešenjima mogao ubrzati saobraćaj, prvenstveno na graničnom prelazu na autoputu Horgoš-Reske.

Cilj bi definitivno bio da svako ko legalno želi ući u Mađarsku, to može učiniti brzo i u dostojanstvenim okolnostima. Postoje dva načina za to: jedan je povećati kapacitet na postojećim prelazima, a drugi je otvaranje novih graničnih prelaza i preusmeravanje prometa na te prelaze – rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne ekonomije u petak nakon otvaranja novog prelaza Rabe-Kubekhaza.

“Tehnološka inovacija je definitivno potrebna jer se jasno vidi da tradicionalnim, klasičnim rešenjima ne napredujemo. Na Horgošu smo pokušali sve, probali smo sve i na ostalim zagušenim graničnim prelazima, ali tradicionalne metode jednostavno ne deluju. Potrebna nam je tehnološka inovacija, ministar Pinter ima za ovo jedan plan, ideju. On je upravo u pregovorima o tome, nakon toga izveštava vladu, vlada odlučuje o realizaciji ovog tehnološkog razvoja. Pre naredne letnje sezone želimo da se u mnogo dostojanstvenijim okolnostima i moguće što brže može preći mađarsko-srpska granica.”

Sijarto je govorio i o EU pristupanju Srbije. Interes Mađarske je da Srbija što pre postane članice EU: “Na prihvatamo Džankerov raniji stav, da nema proširenja do 2025-e. Mi smo za to da bude. Zbog toga bi za stabilnost, mir i spokojstvo zapadnog Balkana bilo veoma važno da proširenje nadgleda mađarski komesar, jer bi konačno u toj poziciji bio poverenik zemlje koja zaista podržava proces proširenja.”

Kompletan razgovor sa Peterom Sijartom možete pogledati ovde:

Odlučno se pozivamo da u periodu finskog predsedništva otvore još najmanje 3 pregovaračka poglavlja za Srbiju. Ni u kom slučaju ne bismo trebali čekati do 2025. godine, jer je Srbija u potpunosti spremna za pristupanje – dodao je Sijarto.

Peter Sijarto
granica
granični prelaz
saobraćaj
Subjektiv

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.