Ugrás a tartalomra
M1

Sijarto: Mađarska može da podrži samo one sankcije koje obezbeđuju sigurno snabdevanje zemlje energentima

2022.05.10
16:13
2022.05.10
16:20
Forrás
MTI
Novi paket sancija koje planira da uvede Evropska komisija ugrožava postignuto jedinstvo evropskih zemalja o ukidanju zavisnosti od ruskih izvora energenata – izjavio je Peter Sijarto u Briselu.

U slučaju prihvatanja novog šestog paketa sankcija koje Evropska komisija planira da uvede prema Rusiji, biće nemoguće osigurati količine nafte potrebne za funkcionisanje mađarske privrede. Zbog toga Mađarska može da podrži samo one predloge imaju rešenje za  probleme koje je komisija Unije stvorila, izjavio je mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova. Peter Sijarto je skrenuo pažnju na to da novi paket sankcija koje želi da uvede Evropska komisija dovodi u opasnost jedinstveni stav Unije povodom postizanja nezavisnosti od ruskih izvora energenata.

Objavio je da u slučaju prihvatanja sankcija u Mađarskoj će biti potrebna ozbiljna infrastrukturna ulaganja, a moraće i da se nosi sa povećanjem cena koje će doneti ove mere. Sijarto je rekao: Ursula von der Lajen, predsednica Evropske komisije u ponedeljak je u Budimpešti sveobuhvatno i detaljno informisana o tome kako bi na Mađarsku uticale sankcije koje je predložila briselska komisija. Mađarska iz Brisela očekuje predloge koji nude rešenje za ovu situaciju – naglasio je ministar.

Mađarsko snabdevanje energentima stoji na čvrstim nogama. Predvidljivo je i obezbeđeno je funkcionisanje države. Predlog Evropske komisije bi narušio tu situaciju, a to Mađarska neće dozvoliti – podvukao je Peter Sijarto.

Mađarska
Peter Sijarto
energija

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.