Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Sir od 1.000 evra – i mi smo mu se divili

2020.09.15
19:21
2020.09.16
17:19
Forrás
Pannon RTV
Izvoz za sada nije moguć, jer sir „ne postoji".

U Srbiji se sprema najskuplji sir na svetu, i to od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira staje hiljadu evra. Zbog malog nivoa masnoće, smatra se veoma zdravim. Pripremaju ga u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica" pored Sremske Mitrovice.

Magareće mleko poznato je od davnina, međutim, praviti sir od njega potpuno je izuzetan posao. U Zasavici su pre 10 godina uz pomoć tehnologa za mleko otpočeli sa pravljenjem sira od mleka pomuženog od magarica. Ideju za to dao je direktor Specijalnog rezervata. Kao i svaki novi proizvod i ovaj je bilo teško uvesti na tržište, kaže Zoran Nedić, direktor farme: „Sir od magarećeg mleka, kao sir, uopšte nije priznat kao proizvod u svetu, u Evropskoj uniji, bilo gde. Nakon dugo vremena mi smo uspeli da ga stavimo na listu proizvoda ovde kod nas u Srbiji, i nadamo se, da će stići i u Evropu. Onda će biti znatno lakše da ga prodajemo, izvezemo u Evropu, jer sada nema mogućnosti za to, pošto ne postoji kao proizvod."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Litar mleka magarice košta 40 evra, a za kilogram sira potrebno je 25 litara mleka. Magarica dnevno daje između tri i 3,5 decilitara mleka, a laktacija traje samo oko tri do četiri meseca godišnje. „Istovremeno ispunjava tri funkcije: hrani ždrebe magarca, othranjuje mladunče koje se razvija i mi ga muzemo. Muzemo ih dva puta dnevno, ždrebad odvojimo tokom noći, ali ostaju blizu majke, u prvom redu zato da ne izgubi majčinski instinkt, a sa njim i mleko" objašnjava Nikola Nilić, stručni saradnik u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica".

Pannon RTV/Bognár Róbert

U specijalnom rezervatu prirode od 2.400 hektara, imaju pašnjak od oko 300 hektara na kojem drže  300 magarica. Mada sir spada u novotariju i delikates, mleko od magarice konzumira se pre svega zbog njegovog blagotvornog uticaja na očuvanje zdravlja. „Ima 60 puta više C vitamina nego limun. Najsličnije je ljudskom mleku, majčinom mleku, jer ima od 0,6 do jedan odsto mlečne masti. Ima zanimljiv ukus i veoma je dobar za jačanje imuniteta i kod bolesti disajnih organa" kaže Jovan Vukadinović, saradnik Specijalnog rezervata prirode „Zasavica".

Od magarećeg mleka ne sprema se samo sir. Prema legendi Kleopatra je svoju lepotu održavala kupanjem u magarećem mleku. Tako se ovde u rezervatu može kupiti i sapun, ali i krema za negu lica pravljeni od magarećeg mleka.

sír
magarac

Najnovije

11:06

Advent bez granica

Sala pozorišta u Adi bila je u potpuno popunjena za Adventski dobrotvorni koncert glumice-pevačice Nore Feher. Ova manifestacija već nekoliko godina unazada ulepšava vreme isčekivanja praznika u selu.
12:18, Frissítve: 18:06

Adventski vašar u Kanjiži

U Kanjiži, na gradskom trgu, je počeo u petak poslepodne dvodnevni adventski vašar obogaćen božićnom muzikom, ukrasima i mirisima. Organizatori su pripremili bogati i šaroliki program za sve uzraste.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.