Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

SISY – priznata međunarodna konferencija

2019.09.12
21:05
Forrás
RTV Pannon
Inteligentni inžinjerski sistemi – tema su savetovanja koje u Subotici organizuju Viša tehnička škola i Univerzitet Obuda.

Trodnevna SISY konferencija predstavlja izuzetan primer međunarodne naučne saradnje – čulo se na današnjem otvaranju.

Pannon RTV

Akoš Šutuš, student treće godine Više tehničke škole strukovnih studija ove godine je prvi put došao na konferenciju. Polaznika smera mehanotronika najviše interesuju tehničke novine.

Đerđ Eigner, docent Univerziteta Obuda je višegodišnji predavač na SISY konferenciji. Smatra da je ovo skup izuzetnog značaja i nivoa. Polje istraživanja ovog stručnjaka je medicinska biologija. U ovogodišnjem predavanju bavi se pravilnostima rasta tumora: „Predavanje predstavlja jedno robusno nastavno sredstvo. Govoriću o tome kako se može tehničkim sredstvima ili alatkama upravljati inhibicijom rasta tumora."

Pannon RTV

Ovo je veoma dobar primer prekogranične naučne saradnje, u prvom redu na polju tehničkih nauka – istakla je u pozdravom govoru Marta Takač. „Počelo je kao skup dve strane. Danas je ovaj skup izrastao u međunarodno registrovanu konferenciju. Imamo deset država učesnica, sa preko 70 pristiglih naučnih radova i publikacija, koje će naučnici, odnosno istraživači predstaviti  delom kao predavanje, delom kao prezentacije" rekla je predsednica Organizacionog odbora.

Na ovogodišnjoj SISY konferenciji učestvuju naučnici iz Srbije, Mađarske, Bosne, Slovačke, Poljske, Rumunije, Kine, Japana, Kanade i Rusije.

Pannon RTV

Glavni cilj konferencije je da predstavi čime se istraživači bave na planu nauke ili izrade prototipa. Prezentovani materijal za nekoliko godina mogao bi naći primenu u svakodnevnom životu - kaže Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija. Dodaje: pre 17 godina kada je konferencija otpočela, još nisu bili prisutni inteligentni sistemi: „Pomislimo samo na mašinu za pranje veša. Sama pokreće pranje, zna koliko veša smo stavili u nju, zna koliko vode da upotrebi. To su obeležja inteligenciju." U svakodnevnom životu čoveka danas su prisutni ovakvi inteligentni uređaji – dodaje stručnjak.

Ovogodišnja SISY konferencija biće završena u subotu posle podne.

SISY
Konferencija
međunarodna
Subotica

Slične vesti

Najnovije

13:15, Frissítve: 16:41

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:48

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.