Ugrás a tartalomra

Situacija na Kosovu se ne smiruje, dve strane se međusobno optužuju

2023.09.28
15:17
2023.09.28
16:26
Forrás
Pannon RTV
Prema rečima kosovske predsednice, posle „terorističkog akta“ u selu Banjska, jasno je da je napad organizovao Beograd sa ciljem da destabilizuje Kosovo i ceo region. Beograd negira da ima bilo kakve veze sa tom akcijom.

Posle četiri dana saobraćaj se u selu Banjska na severu Kosova i Metohije ponovo odvija slobodno, ali je na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, koji se nalaze u blizini, i dalje moguć samo izlazak sa Kosova, dolazni saobraćaj je u potpunosti preusmeren na prelaz Merdare. Specijalna policija Kosova pojačala je svoje prisustvo na severu Kosova i u blizini administrativnih prelaza između Srbije i Kosova.

Srbija za rešavanje nastalih tenzija rešenje očekuje od međunarodne zajednice, budući da i dijalogom između Beograda i Prištine upravlja Evropska unija, dok su Sjedinjene Američke Države glavni saveznik Kosova. Rukovodstvo Srbije traži od Brisela i Vašingtona da izvrše pritisak na Kosovo kako bi se uspostavila Zajednica srpskih opština, odnosno da vlada u Prištini ispoštuje ranije dogovore, na primer da ne šalje albansku policiju u područja gde žive Srbi. Međutim, reakcija EU i Amerike za sada izostaje, dok je Rusija sa druge strane čvrsto stala uz Srbiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, na primer, ne vidi šanse za dugoročnu stabilizaciju situacije na Kosovu zbog huškačke politike SAD-a i Evropske unije. Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška, Aljbin Kurti se nada da Vašington i Brisel neće osuditi Kosovo, već će dodatno pojačati pritisak na Beograd, kako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

U međuvremenu, kosovske vlasti nastavljaju istragu kako bi se otkrilo ko je konkretno naredio napad na Srbe i šta je tačno bio cilj. Sa druge strane, Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, je u svom saopštenju na društvenim mrežama upravo kritikovao činjenicu da je istragu sprovela isključivo kosovska policija i da nije dozvolila EULEKS-u, odnosno Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, da učestvuje u tom procesu. Prema rečima Petra Petkovića, to znači da Priština želi nešto da sakrije.

Prema rečima kosovske predsednice Vjose Osmani, pošto je napadačku „terorističku grupu” predvodio potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, mere bi trebalo preduzeti i protiv Srpske liste. Beograd i dalje negira da je imao bilo kakve veze sa akcijom, a prema zvaničnom stavu, Srbi više ne žele da trpe teror Aljbina Kurtija.

Kosovo

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.