Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Situacija u Majdanu i Rabeu je neodrživa

2020.12.14
17:13
2020.12.14
18:57
Forrás
Pannon RTV
Prema rečima lokalnog stanovništva, u severnobanatskom Majdanu i Rabeu, vladaju nepodnošljivi uslovi, zbog više stotina migranata koji su se tamo nagomilali. Iako ih je policija tokom vikenda odvezla autobusima, taksisti ih neprekidno donose nazad.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nadležni organi patroliraju svakog dana, a naša ekipa je danas bila svedok jedne policijske akcije, kada su nepozvane goste izbacili iz praznih kuća, a hangar pun migranata pročešljali su i sa psom tragačem za drogom.

U dva naselja radi samo jedna mala radnja u Majdanu. Migranti u dugim redovima čekaju da uđu u prodavnicu. Meštani Rabea i Majdana, više se ni ne usuđuju tu da kupuju, radije odlaze u susedno Banatsko Aranđelovo, ali čak i tamo ima sve više ilegalnih migranata na ulicama.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U Majdanu se i dalje nalazi veliki broj migranata. Nadležni organi su prošlog puta, u subotu ujutro, odvezli više stotina ilegalnih migranata, sa šest autobusa. Međutim, mnogi su uspeli da se spasu od policijske akcije, i to sklanjajući se na tavane kuća, podižući merdevine, kako ih policija ne bi mogla uhvatiti. Prema rečima meštana, u dva naselja u blizini srpsko-mađarsko-rumunske tromeđe, još uvek ima pet-šest stotina ilegalnih migranata, koji su se uselili u napuštene kuće.

Migranti se u Majdanu i Rabeu osećaju potpuno kao kod kuće. U dugačkoj ulici, u kojoj se nalazi radnja, lokalno stanovništvo živi samo u tri objekta, a na vratima svih ostalih stambenih kuća smenjuju se ilegalni migranti. U pravcu prodavnice takođe masovno idu i iz susednih ulica.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema ljudima koji žive u Rabeu, 90 odsto kuća naseljeno je migrantima, a od lokalnog stanovništva je ostalo svega šezdeset meštana.

Mihalj Sel-Pal:

„Samo ih u Rabeu ima tri-četiri stotine.

- Policija ih je u subotu ujutru odvela sa šest autobusa?

- Svi oni su se već te večeri vratili. Svi, ovde u komšiluku, jutros ih nema, bili su ovde sinoć, neko ih je prijavio.

- Ali ko ih je vratio ovde?

- Taksisti ih dovoze, ponekad za redom dođe osam ili deset taksija.

- Koje tablice imaju taksisti?

- Iz Rume. Ranije sam već video i autobus iz Rume. Autobus sa registarskim tablicama iz Rume."

U objektima lože vatru, dim kroz crepove izlazi napolje.

Katalin Varga: „Tamo gde je prazna kuća, oni skidaju grede, letve, sve što mogu, sa tim lože vatru, greju se.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Migranti se pripremaju za zimu. Takođe su zauzeli i napušteni hangar između Majdana i Rabea, a kad smo bili tamo, tamo su unosili isečena stabla.

Neočekivani posetioci došli su kod hangara u ponedeljak u podne. Policija je krenula na migrante, sa psom koji traži drogu. Predstavnici vlasti su izvan kamere rekli da nije retko da među migrantima pronađu tablete koje izgledaju kao droga.

Policijska akcija je kasnije nastavljena u jednoj od ulica na periferiji Majdana. Iako ne mogu svakodnevno odnositi ilegalne migrante, ali ih isteraju iz praznih kuća i savetuju im da odu u najbliži prihvatni centar.

Policija je našoj ekipi pokazala u kojoj meri su uništili unutrašnjost jedne kuće migranti, koji su tokom policijske akcije zatečeni na spavanju.

Drugi migranti su upravo kuvali ručak, kada ih je policija pozvala da napuste neovlašćeno zauzetu kuću. Većina njih se, umesto prema prihvatnim centrima, uputila prema grmlju blizu granice, gde će tokom noći pokušati da pređu mađarsku ili rumunsku granicu.

Majdan
Rabe
situcija
migrant
neodrživ
nepodnošljiv
nagomilali
policija
autobus
taksist

Najnovije

17:39, Frissítve: 18:33

Hleb Mađara

Dečji osmeh vredi više od svih para, kaže organizator, Savez agrarnih udruženja Vojvodine.

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.