Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Situacija u severnom delu Kosova i dalje napeta

2023.05.31
16:03
2023.05.31
16:11
Forrás
Pannon RTV
Lokalni Srbi naime ne žele da priznaju rezultate vanrednih lokalnih izbora i zbog toga su organizovali proteste ispred zgrada opština. Protesti trenutno protiču mirno. U ponedeljak su se, međutim, sukobili sa mirovnim snagama KFOR-a.

NATO šalje dodatnih 700 vojnika u region.

U Zvečanu i Leposaviću, pripadnici KFOR-a su zgrade opština opkolili bodljikavom žicom. Srbi koji protestuju uzvratili su kačenjem žutih traka sa zvezdama i srpskih zastava na žicu i na svoje ruke, ali su demonstracije nastavljene mirno.

U ponedeljak je, međutim, došlo do ozbiljnog sukoba Srba koji protestuju i pripadnika KFOR-a, u kome je povređeno više desetina civila i vojnika. Povređeno je i 27 mađarskih vojnika koji služe na Kosovu, njih 12 već se oporavlja u Mađarskoj. Više povređenih civila je hospitalizovano, a u najteže stanju nalazi se Dragiša Galjak - rekao je direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Dr Zlatan Elek, direktor Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici: „Njegovo stanje je nešto stabilnije, ali ne dovoljno dobro za prebacivanje na odeljenje hirurgije. Noćas je primio još dve jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će lečenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali.”

Pripadnici Vojske Srbije se već danima nalaze duž administrativne linije sa Kosovom. Ako se situacija pogorša, Srbija više neće moći da čeka - rekao je Miloš Vučević. Međutim, ministar odbrane je dodao da se zalažu za mirno rešenje.

„Vojska Srbije je, u skladu sa naredbom predsednika Republike, podignuta u stepen borbene gotovosti na najviši nivo, spremna da izvrši svaki zadatak. Srbija je sa političke strane definisala koje su to crvene linije, kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi oni najvitalniji nacionalni i državni interesi. Govorimo o ne daj bože scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od strane kosovske policije, proterivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo pre 20 ili 30 godina.”

Situacija u onom u delu severnog Kosova gde žive Srbi od ponedeljka je kritična. Tada je trebao da bude prvi radni dan za gradonačelnike albanske nacionalnosti sa Kosova, koji su na lokalnim izborima, koje su Srbi bojkotovali, izabrani da vode naselja u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Sa izlaznošću od nešto više od 3 odsto, na čelo opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, kao predsednici opština, izabrani su kosovski Albanci.  

Kosovo
napeto
sever

Najnovije

Najčitanije