Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Škola iz Kanjiže dobila mađarsko priznanje za baštu

2021.07.27
17:58
2021.07.27
18:09
Forrás
Pannon RTV
Po treći put nagrađena ogledna bio bašta kanjiške škole "Jožef Besedeš".
Pannon RTV/Molnár Ádám

Mađarski program za izbor najlepše bašte nagradio je kanjiški Poljoprivredno-tehnički školski centar "Jožef Besedeš", a priznanje je prošle nedelje preuzela profesorka Beata Koroši Šoti, koja je sa svojim učenicima kreirala baštu na organskim načelima. Ove godine je po treći put dodeljeno priznanje učionici na otvorenom površine skoro 650 kvadratnih metara. Ona se sastoji iz povrća, začinskog bilja i cveća.

Profesorka Beata Koroši Šoti kaže da ove godine imaju projekat u kojem vrše osenjavanje tri autohtone sorte, a zatim ih dele dalje zainteresovanima i prate ih. Imaju krastavac, paradajz oblika paprike i činu koja liči na grašak, samo što joj je ćoškasto seme i kod nas se ne koristi, ali je moguće da će ona biti biljka budućnosti jer bolje trpi sušu od graška.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Pomenuto priznanje ustanova je prvi put primila 2017. godine kada je osvojila državnu nagradu, a 2019. joj je dodeljena potvrda. Profesorka kaže da su se prijavili i 2020., a s obzirom da je velik broj škola imao onlajn nastavu, bilo je malo prijavljenih te su ušli u izbor za državnu nagradu što je jako dobro osećanje, posebo imajući u vidu da su jedini iz Vojvodine.

Sorte školske bašte će ubuduće biti još i raznovrsnije, a staviće akcenat na višegodišnje biljke.

Jožef Besedeš
bašta
Kanjiža
priznanje
Poljoprivredno-tehnički školski centar
Beata Koroši Šoti

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.