Ugrás a tartalomra

Skoro 120 paketa za bebe podeljeno u Kanjiži

2023.08.31
16:39
2023.08.31
16:54
Forrás
Pannon RTV
Paketi za bebe podeljeni su uz podršku Mađarskog državnog sekretarijata za nacionalnu politiku i koordinaciju Mađarskog nacionalnog saveta. U Vojvodini je na raspolaganju više od 750 paketa za bebe.

Roditelji i njihova deca iz Kanjiže, Novog Kneževca, Sente i Čoke u četvrtak prepodne su dobili pakete koje je obezbedila mađarska vlada. Roditelji su zadovoljni svakom vrstom  podrške. Sabolč Bagi, Male Pijace: “Dobili smo podršku od mađarske vlade za svako naše dete. Ovo je mali paket za bebe, koje je svako dete dobilo, u njemu se nalaze ćebence, sitnice i igračke. Osim toga, koristimo podršku “Na mađarskom jeziku u domovini”, a za decu rođenu posle 30. juna 2017. Mađarska vlada obezbeđuje obveznicu za bebe, koja vredi 42,5 hiljada forinti i na nju svi imaju pravo.”

Na događaju je predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Arpad Fremond rekao da je budućnost u deci, zbog čega MNS neprestano radi na tome da im obezbedi odgovarajuću pozadinu za učenje i prosperitet.”Moramo da učinimo sve da ova deca, koja su ovde dobila pakete, mogu da idu u mađarske vrtiće, mađarske osnovne i srednje škole, da nastave fakultete na mađarskom jeziku, zato radimo kako bi zajednica mogla da opstane, mislim da je ova zajednica jaka duhom i da je svako dete važno.”

Program funkconiše i u Vojvodini od 2018. godine, ali je epidemija korona virusa 2020-e sve poremetila, tako da paketi nisu isporučivani u poslednje tri godine. Saradnici MNS-a čekaju prijave roditelja iz opštine Kanjiža, Novi Kneževac, Senta i Čoka, čija deca su rođena između marta 2020. i marta 2023. godine i još nisu dobila paket za bebe.

Kanjiža
paketi za bebe

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije