Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Kucor Dejan

Skup oproštaj od stare godine, mnogi se odlučuju za kućne žurke

2022.12.06
18:19
2022.12.06
18:42
Forrás
Panon RTV
Inflacija utiče i na proslavu Nove godine.

Mnogi se radije odlučuju za kućne žurke, dok ima i onih koji ne štede, te se polako popunjavaju mesta na organizovanim proslavama, ali i termini kod frizera i šminkera.

U proteklom periodu sve je poskupelo, zato se mnogi odlučuju da Novu godinu dočekaju kod kuće.

„Nemam reči za cene, takve su kakve su, svakako moramo da se prilagodimo i gotovo. Konkretno ja ću sama čekati Novu godinu, tako da zaista samo minimalno, nešto ću ispeći, pored prilog, turšija i gotovo“ kaže Valerija Žaki iz Bačke Topole.

„Mislim da će biti samo u krugu porodice i nešto ćemo ispeći, ne znam još tačno šta, sada recimo neće biti žurke“ kaže Kiti Košaraš iz Pačira.

Tradicionalno novogodišnje jelo je sočivo, koje košta 190 dinara za pola kilograma, a šampanjac u trgovinama staje od 240 do 600 dinara. Sa novogodišnje trpeze ne sme da izostane ni prase, koje po narodnom verovanju rije sreću. Mnogi već sada naručuju prase, bilo kao sveže meso, bilo kao pečenje. Ištvan Balint mesar kaže: „Raspituju se, ima već i dosta narudžbina, posebno za 31. decembar. Sada je trenutno cena svežeg prasećeg mesa 700 dinara za kilogram, a pečeno je 1.400 dinara. Nadamo se da će sa približavanjem praznika pasti cena.“

Mesta za razonodu muzičko-plesnim programima dočekuju građane spremne da se zabave. Ponuda u Bačkoj Topoli kreće se od četiri do sedam hiljada dinara, u zavisnosti od programa. Mesta se polako popunjavaju. „Biće disko muzika sa di-džejem, sa muzikom 80-ih i 90-ih godina, sa posluženjem u vidu švedskog stola, pićem, sa pićem dobrodošlice i šampanjcem, i na kraju slavljenje Nove godine koštaće četiri hiljade dinara. Ima već zainteresovanih, sala se polako popunjava“ kaže Anastazija Brindza, rukovodilac restorana u Bačkoj Topoli.

Na rafove prodavnica takođe su stigle praznične kolekcije. Ko želi Novu godinu da dočeka u lepoj, elegantnoj novoj odeći, onda treba duboko da zavuče ruku u džep. Mala koktel haljina košta između šest i sedam hiljada dinara, za odgovarajući sako treba dodati još pet hiljada dinara. Odelo za muškarca, pantalone, košulja, sako može da staje i između 14 i 15 hiljada dinara.

U salonima lepote i frizerskim salonima takođe se već rezervišu termini. Cene nisu povećane u odnosu na prošli period, kaže vlasnica jednog salona lepote u Bačkoj Topoli. Manikir košta hiljadu dinara, nadogradnja noktiju 1.500 dinara, nadogradnja trepavica od tri do 3,5 hiljada dinara.

„Termini su već zakazani, kako za kozmetiku tako i za frizure, cene se za sada kreću od 600 dinara, i idu do 2.300 ili 2.500 dinara, tu je reč već o složenijoj frizuri, to je već složenije, naravno to se može gradirati“ kaže Amor Požar, vlasnik salona lepote u Bačkoj Topoli.

Novogodišnje slavlje, dakle, nije jeftin provod, bilo da je reč o žurci u svojoj organizaciji, ili se poslednji dan stare godine provodi u lokalima za zabavu.

doček Nove godine
žurka

Najnovije

14:04, Frissítve: 16:32

Posetila su nas deca iz obdaništa

Deca iz Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor“ ove nedelje su u poseti medijskoj kući Panon RTV. U ponedeljak su nam došli najmlađi, a u utorak su deca uzrasta od pet do sedam godina obišla našu redakciju, studio i montažu.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.